Nem jó az irány a románok szerint

Továbbra is magabiztosan őrzi előnyét a kormánykoalíció vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD): a Marcel Ciolacu vezette alakulat a voksok 36 százalékát kapná meg, ha most vasárnap tartanák a választásokat – derült ki a CURS közvélemény-kutató legfrissebb felméréséből. Ez nagyobb támogatottságot jelent, mint a novemberi 34 százalékos.

A szociáldemokraták mögött jócskán leszakadva koalíciós partnerük, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) következik 22 százalékkal, ami 2 százalékos csökkenés novemberhez képest. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 14 százalékon áll a novemberi 12-höz képest, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egy százalékot rontva 8 százalékon áll. A kormánykoalíció harmadik tagját, Az RMDSZ-t a parlamenti küszöb fölött, 5 százalékon mérték, míg novemberben 4-én.

A felmérésben arra is rákérdeztek, mely intézményekben bíznak a legjobban az emberek. Az élen a hadsereg végzett, amiben a megkérdezettek 67 százaléka bízik. A második a tűzoltóság 63 százalékkal, és hasonló arányban bíznak az ortodox egyházban is. A negyedik helyen, jócskán leszakadva a polgármesteri hivatalok állnak 33 százalékkal, az ötödik a sajtó 21 százalékos bizalmi indexszel.

A civil szervezetekben a megkérdezettek 19, a nemzeti bankban 16, az államfői intézményben szintén 16, a kormányban 15, a parlamentben és a pártokban pedig egyaránt 9-9 százaléka bízik.

Arra is rákérdeztek, hogy Romániában jó vagy rossz irányba tartanak-e a dolgok: erre a válaszadók 75 százaléka mondta azt, hogy inkább rossz irányba. Arra a kérdésre, hogy melyek az ország legfőbb problémái, 28 százalék az inflációt és az energiahordozók drágulását nevezte meg, 22 százalék az életszínvonal csökkenését és a bérek, nyugdíjak alacsony szintjét, 17 százalék a gazdasági gondokat, 7 százalék az egészségügy helyzetét és a pandémiát, szintén 7 százalék a háborút és a nemzetbiztonságot, 6 százalék a korrupciót, 4 százalék pedig a munkahelyeket nevezte meg.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadók szerint csatlakozik-e idén Románia a schengeni övezethez, a többség szkeptikusan válaszolt: 40 százalék szerint inkább nem, míg 13 százalék szerint biztosan nem, 34 százalék mondta azt, hogy inkább igen, és csupán 5 százalék, hogy biztosan csatlakozik.

A felmérés január 10. és 20. között készült 1067 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 3 százalékos.

(Forrás: Krónika.ro)

 

Total
11
Megosztás
Total
11
Megosztás