Romániában nyugdíjemelést ígér a monstruózus kormánykoalíció

Megállapodtak a romániai koalíciós pártok a jövő évi nyugdíjemelésről: a nyugdíjpont 12,5 százalékkal emelkedik januártól, a kisnyugdíjasok pedig további támogatásban részesülnek –jelentette be Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a RMDSZ elnöke, amely „kereszténydemokrata” minipárt a baloldali szociáldemokratákkal és a jobboldali nemzeti liberálisokkal együtt kormányoz. A nyugdíjpont értéke állítólag 1784 lej (kb. 360 euró, illetve 148 ezer forint) lesz.

„Az RMDSZ mindig szívügyének tekintette és támogatta a nyugdíjasokat. Ma Romániában a nyugdíjasok 91 százaléka 3000 lej alatti nyugdíjat kap, morális kötelességünknek tartjuk, hogy az ő jövedelmüket az infláció mértékével, vagy amikor lehetőségünk van, annál többel is megemeljük” – írta Facebook-oldalán az RMDSZ elnöke, aki a bukaresti kormány egyfajta propagandaminiszterként működik, mert azt senki sem tudja, hogy valójában mi a konkrét feladata, munka- és hatásköre. Lásd itt: https://www.ehir.ro/a-lathatatlan-rmdsz/

Azok a nyugdíjasok, akiknek a havi járandósága nem haladja meg az 1500 lejt ezer lejes, az 1501-2000 lej közötti nyugdíjjal rendelkezők 800 lejes, a 2001 és 3000 lej közötti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok pedig 600 lejes többlettámogatást kapnak. Ezt az összeget két részletben osztják majd ki, az év elején, illetve az év közepén. Azok a nyugdíjasok, akiknek 1700 lej alatt van a jövedelmük, kéthavonta 250 lej értékű szociális utalványokat kapnak – részletezte az alamizsnaosztást a bukaresti politikus.

„Segítséget nyújtunk az energiaszámlák kifizetésére a 60 év fölötti, 2000 lej alatti nyugdíjasoknak. Ők 2023-ban 1400 lej nyugdíjkiegészítést kapnak háztartásonként, amit szintén két egyenlő részletben kapnak kézhez. A koalíció arról is döntött, hogy a fogyatékkal élők 13. havi juttatást kapnak, valamint az inflációhoz igazítják a háborús veteránok és azok özvegyeinek juttatását, amelyet 2018 óta befagyasztottak. A gyermekpénzként ismert gyereknevelési pótlékot is az infláció növekedéséhez igazítják majd jövőtől” – részletezte a kampányfogásokat az RMDSZ elnöke.

Romániában több hónapos kormányválság után egy éve alakult nagykoalíciós kabinet a Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ részvételével. A koalíciós megállapodás szerint Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök másfél év után, jövő májusban átadja a helyét a PSD kormányfőjelöltjének. A koalíciós pártok a stabilitás megőrzése érdekében igyekeznek félretenni nézeteltéréseiket, a szociális intézkedések terén azonban folyamatos rivalizálás érzékelhető közöttük – írja az MTI. Azt nem teszi hozzá, hogy egy legfrissebb felmérés szerint a romániai lakosság többsége úgy véli, hogy az országban rosszabb a helyzet, mint 1989-ben. Lásd itt: https://www.ehir.ro/a-romanok-fele-szerint-rosszabb-a-helyzet-mint-1989-ben/

Total
13
Megosztás
Total
13
Megosztás