A bukaresti külügy megint kiröhögtette magát

A román külügyminisztérium közölte a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát, aki Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal a nyakában gratulált Dzsudzsák Balázsnak, a 109-szeres magyar válogatott játékosnak a nemzeti csapatban játszott vasárnap esti búcsúmeccse után – írta az Agerpres.

A bukaresti külügyi tárca hétfő esti közleménye szerint a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”.

A külügy hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembe megy a Románia és Magyarország által a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel.

A román sajtó egyébként csak ezt a mozzanatot találta érdemesnek kiemelni a 2–1-es hazai győzelemmel zárult Magyarország–Görögország meccs után: a beszámolók „kiszúrták”, hogy Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban – amelyben gratulált Dzsudzsáknak, a játékos pedig egy mezzel ajándékozta meg a miniszterelnököt – egy olyan szurkolói sállal a nyakában látható, amelynek a két végén Nagy-Magyarország határai láthatók.

A román diplomácia és szinte az egész román média lankadatlan elánnal folytatja azt a magyar- és Magyarország-ellenes információs hadviselést, ami különösen az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kitörés óta hatalamasodott el Romániában, s aminek tápot ad a mindenkori román államhatalomnak a balliberális, oroszellenes Nyugathoz való dörgölőzése is. Ezen az általános magyarellenes narratíván az sem tompít semmit, hogy a jelenlegi román kormánykoalíció részese a romániai magyar párt, az RMDSZ is.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Meghalt Mészöly Kálmán, a legendás futballista

Következő hír

Romániában nyugdíjemelést ígér a monstruózus kormánykoalíció

Related Posts
Total
0
Megosztás