Súlyosbodó magyarellenes ukrajnai támadások

„Ukrajnának szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki a közösségi oldalán osztott meg egy videót, amelyben felidézte, hogy az utóbbi időszakban több atrocitás is érte az Ukrajnában élő magyar kisebbséget.

Szijjártó úgy fogalmazott, „az a tény, hogy a magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki hirtelen nagy számban, mindenfajta indoklás nélkül. Az a tény, hogy a magyar nemzetiségi intézeteket arra kötelezik, hogy a nemzeti jelképeiket távolítsák el, ezek mind-mind egy súlyos, magyarellenes koncentrált támadás jelei”.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, „mindez elfogadhatatlan, ezzel szemben nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az Európai Uniónak is fel kell lépnie”.

Az utranacionalista Zelenszkij-rezsim legutóbbi diktatórikus rendelkezései csak rosszabb helyzetet teremtettek. „Mi arra számítottunk, hogy az Ukrajnával folytatandó tagjelölti tárgyalások során majd javul a nemzeti közösségek helyzete Ukrajnában. Ez lenne a logikus, ez lenne a helyes, ez lenne a jogszabályszerű, azonban nem ez történik. A nemzeti közösségekkel kapcsolatos új, decemberi szabályozás még rosszabb helyzetet teremtett, mint korábban” – hívta fel a figyelmet Szijjártó.

A tárcavezető végül azt hangsúlyozta, hogy „Ukrajnának szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni. És minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz nekünk otthon Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek tőlünk áldozatot követelnek és az ukránok támogatását jelentik”.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Európa második legnagyobb természeti katasztrófája volt a tiszai cianidszennyezés

Következő hír

A tótok sosem fogják képviselni a magyarok érdekeit

Related Posts
Total
0
Megosztás