Szabadság, szerelem – Megújult a Petőfi.hu!

„Szabadság, szerelem – ehhez kapcsolódva elmesélhető a teljes történetünk. Erről szólnak a dalaink, verseink, regényeink, harcaink, álmaink, tenni akarásunk. A Petőfi.hu ennek jegyében reflektál Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára: követjük a bicentenáriumi eseményeket, új szempontokat kínálunk e kivételes életműhöz, és bemutatjuk, Petőfi hogyan van jelen a kultúránkban. Még az is kiderülhet, hogy mindannyian Petőfi köpönyegéből bújtunk elő” – hirdeti a megújult Petőfi.hu (https://petofi.hu/).

S bár valóban, Petőfit föltámasztani nem lehet, az őt eltakaró szobrot, az erőteljesen ránehezedő kultuszt meg lehet mozgatni, arrébb lehet tolni, hogy tér nyíljék bepillantani mögé. S ez a bizonyos tér lenne a Petőfi.hu– mondja Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki továbbá azt is hozzá tette: Ez a tér „lehetőség arra, hogy mindenkinek legyen egy eleven Petőfije.”

Folyamatos jelenlétet ígér az új Petőfi.hu, elmondásuk szerint „naponta érzékelhetővé teszik a Petőfi-univerzum mozgásait és erővonalait a Petőfi-hírfolyamban.” Számos más kulturális szerkesztőség is részt vállal az említett Petőfi-univerzum felderítésében; az egy éven át tartó Petőfi-kaland során pedig elsődleges szempontként lép színre a költő hagyatéka, a reformkor eszméi, illetve a szakemberek perspektívája mindezekről; népszerű előadók, ismert művészek állnak a Petőfi.hu – és az egyéb kulturális szerkesztőségek – rendelkezésére, hogy elmondják, miként kötődnek a szabadságharcos poétához, s milyen könyveket, dalokat, képeket tudnak ajánlani, amelyek mintegy hordozzák a Petőfivel is rokonítható gondolatokat.

Létrejött egy Petőfi-kalendárium is, amelyről a Petőfi.hu a következőképp nyilatkozott: „…a költő életéből kiválasztott eseményekhez verseket, képeket, olykor kortárs reflexiókat társítottunk, és kétszáz napon át, az adott események évfordulóján összekapcsolva mutatjuk be ezt a sajátos csokrot.” Mindezek mellett ismeretterjesztő cikkek beszélnek majd a reformkor kontextusairól, főként arra a pár évtizedre koncentrálva, amelyet maga Petőfi is ismert, s amelyek a jelenünkről is sok mindent elárulhatnak.

A bicentenárium programjai is áttekinthetővé válnak egy olyan eseménynaptár segítségével, amelyben az érdeklődő könnyedén tájékozódhat arról, hogy a Kárpát-medence különböző pontjain mikor kik és milyen módon emlékeznek Petőfire.

(Forrás: Helyorseg.ma)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az Ötödik Köztársaság nem a demokrácia modellje

Következő hír

Az orosz–kínai viszony kilátásai

Related Posts
Total
0
Megosztás