Száztizenegy év a tervtől a megvalósításig

A Székely Nemzeti Múzeumnak 1912 óta otthont adó, Kós Károly által tervezett monumentális sepsiszentgyörgyi múzeumépülete 2023-ra teljesen megújult.

Az épületegyüttes és kert korszerűsítése során olyan szemet gyönyörködtető megvalósítások is helyet kaptak, mint az építész szemléletéhez igazodó, Éltes Barna szobrászművész által kézzel faragott díszes ivókút, vagy a napokban felállított, Kós eredeti tervei alapján kivitelezett bejárati kapu.

Ferencz László, a múzeum asztalosmestere a munka ötletadójaként azt is magára vállalta, hogy Kós Károly 1912-es tervrajza alapján a felhasznált anyagokat és a kivitelezést is korhűen kezeli. A kálnoki tölgyfát kézzel faragta, a kész munkát firnisszel, azaz lenolajjal, és ami a legfontosabb, szeretettel és odaadással kezelte.

Munkájáról ő maga azt emelte ki, hogy a munkaközösség összefogásának díszes példája ez az ékszernek is beillő kapu. Éltes Barna, Gecse György, Albert István és Zavicsa József mindannyian tudásukkal és odaadásukkal támogatták a munkát, melynek eredményeképpen a főépület teljes nagyszerűségében tárul fel az arra sétálóknak.

A kovácsoltvas kiegészítők Nagy György kovácsmester olaszteleki műhelyében készültek – olvasható a Székely Nemzeti Múzeum közleményében.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A segesvári vár falába feccölik az uniós pénzt

Következő hír

Itt a pestis, hol a pestis?

Related Posts
Total
0
Megosztás