Tudományos bulvár vagy bulváros tudomány?

Nemcsak fizikailag, mentálisan is rombol a sült krumpli – idéz egy most megjelent kutatást a Futurism tudományos portál. Ezt a döbbenetes felfedezést pedig az összes magyarországi hírportál fontosnak tartotta közölni, a szélsőbaltól a szélsőjobbig…

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent új tanulmányban egy kutatócsoport kapcsolatot talált a hasábburgonya fogyasztása és a szorongás vagy depresszió között, miután a szakértők 11 év alatt több mint 140 ezer sült krumplit fogyasztó emberről gyűjtött adatokat elemeztek – írják.

Az adatokat – amelyek a félmillió brit egészségügyi adatait tartalmazó UK Biobank nevű adatbázisból származnak – a kínai Hangcsou (a portálok persze angolul Hangzhou-nak írják) metropolisz kutatói vizsgálták, és megállapították, hogy a hasábburgonya fogyasztása a szorongás kockázatának 12 százalékos és a depresszió esélyének 7 százalékos növekedésével függ össze.

A kutatók szerint az állapotromlást egy sütés során keletkező vegyi anyag, az akrilamid idézte elő. A tudósok azt írták, hogy a kemikáliának kitett zebrahalak a depresszió és a szorongás halakra jellemző tüneteit mutatták: sötét sarkokba húzódtak, tartózkodtak az akváriumuk felfedezésétől, és elzárkóztak a társas kapcsolatoktól.

Még szerencse, hogy a bulvársajtó „komolyabb” része ezzel zárja tudósítását: fontos hozzátenni, hogy ezek az eredmények egyelőre csak előzetesek, és további vizsgálatokra van szükség megerősítésükhöz, a kérdéssel ugyanakkor a szakértők szerint mindenképpen foglalkozni kell.

Már csak a zebrahalak és a krumplizabálók érdekében is, nyilván…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Szép pénz van a romániai menekült-bizniszben

Következő hír

Ellenszélben a magyar önrendelkezésről

Related Posts
Total
0
Megosztás