Túlterheltek az ukrán atomerőművek

Az ukrán atomerőművek jelenleg maximális kapacitáson üzemelnek, mivel az ország számos hőerőműve vagy azért nem működik, mert háborús övezetben van, vagy a szénkészletek hiánya miatt nehézségekbe ütközik az üzemeltetésük. Ez aggodalomra ad okot Ukrajna nukleáris biztonságával kapcsolatban – mondta Szergej Kondratyev elemző a Lenta.ru-nak nyilatkozva.

Májusban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi azt mondta, hogy az Energodarban található zaporozsjei atomerőmű területén mintegy 30 tonna plutónium és 40 tonna dúsított urán található.

Június 27-én az ukrán hatóságok bejelentették, hogy visszalépnek az Oroszországgal kötött két, a nukleáris biztonság területét érintő megállapodástól. Már több hónapja nem érkezett részletes információ arról, hogyan működik a zaporozsjei atomerőmű, és mi történt a plutónium- és urántartalékokkal.

A nemzetközi ellenőrzés kulcsfontosságú, de nehézsége továbbra is fennáll, és nem tudni, hogy sikerül-e megoldani. Ukrajna egyszerűen nem ad engedélyt a NAÜ-nek arra, hogy akár Oroszország, akár Ukrajna részéről látogatást tegyen az atomerőműben. Mivel a szervezet a zaporozsjei atomerőművet az ukrán Energoatom által ellenőrzött erőműnek tekinti, nem tud ott hivatalos látogatást tenni Kijev beleegyezése nélkül.

Mindeközben Kondratyev szerint az ellenőrzésre a jelentős nukleáris készletekre való tekintettel van szükség, amelyek jelenlétét maga a NAÜ jelentette be. A szakértő szerint nem tudni biztosan, hogy mi történik ma az ukrán ellenőrzés alatt maradt atomerőművekben az ország déli részén. Az elemző szerint lehetetlen kideríteni, hogy voltak-e vagy vannak-e biztonsági problémák az ukrán atomerőművekben. Ugyanakkor ennek a valószínűsége fennáll, mivel ma minden ukrán atomerőmű maximális kapacitáson működik.

Július 20-án Energodar hatóságai arról számoltak be, hogy egy nap alatt négy alkalommal támadták ukrán drónok a zaporozsjei atomerőművet (NPP). A Zaporozsjei terület hatóságai szerint a támadás következtében az atomerőmű reaktorrésze nem sérült meg, a sugárzási szint normális maradt.

(Forrás: Origo.hu)

Total
0
Megosztás
Előző hír

„Habzó szájjal náciznak a komcsik”

Következő hír

Átláttak az Átlátszón

Related Posts
Total
0
Megosztás