Új szakképző központ Kézdivásárhelyen

A magyar kormány azokat tudja támogatni, akik rendelkeznek ötlettel, megvalósítási elképzeléssel, és legfőképpen szervezőerővel – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter a háromszéki erdélyi Kézdivásárhelyen.

A tárcavezető a Kanta Szakképző Központ tanévnyitó ünnepségén vett Kézdiszék fővárosában. Az intézet a magyar kormány támogatásával felújított minorita rendházban működik, amely a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány ügykezelésében van. Csák – aki egyébként az alapítvány felügyelő bizottságának a tagja – ünnepi beszédében rámutatott: a projekt azért csodálatos, mert a helyi kezdeményezést Csaba testvér és a magyar kormány egyaránt felkarolta. Emlékeztetett: a ferences szerzetes 30 éve pár lejjel a zsebében kezdte el gyermekmentő munkáját a dévai kolostorban, és mára 6000 gyereket mentett meg a rossz sorstól.

A minorita rendház kapcsán is sokszor elhangozhatott a fohász a helyiek részéről, hogy jó lenne felújítani. „És ez történt! Nincs annál szebb, mint amikor egy épületbe – amely az őseink munkáját dicséri – életet tudunk lehelni” – fogalmazott az üzletember-diplomata miniszter. Hozzátette: ily módon az utódok megbecsülik őseik örökségét, és a jövő nemzedéket is szolgálják.

Csák János egy világszintű felmérést idézett a legfejlettebb gazdaságok szakképzéséről, amely szerint a magyar szakképzés dobogós helyen van. „Világbajnokoktól tudnak tanulni, becsüljék meg” – intette a jelenlévőket. Emlékeztetett, hogy a kultúra nemcsak festményeket, zeneműveket jelent, hanem az életmódot, életszemléletet is, de a fenntartásához robosztus, erőteljes gazdaság kell. „Az önök vállán fog állni Székelyföld jövője. (…) Húsz év múlva önök fognak itt tanítani, munkát adni másoknak” – mondta a hallgatóknak, hozzátéve, hogy ez óriási lehetőség, de óriási felelősség is.

Kifejtette: a magyar kormány hisz a szubszidiaritásban, vagyis hogy a közösség ügyeiről ott szülessenek a döntések, ahol a legtöbb információ és érintett van. Budapest számára minden magyar számít, mivel azt akarja, hogy a magyar kultúra 1100 év múlva is itt legyen – mutatott rá. Jó tanévet kívánt a diákoknak, oktatóknak és mentoroknak, és azt kérte, végezzenek kiváló munkát, melyből a román többség is tanulni, profitálni tud.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arra emlékeztetett: Budapest több módon támogatja a külhoni magyarok szülőföldön való boldogulását, ezek egyike a szakképzési háló kiterjesztése. Hozzátette: az intézményekhez hasonlóan a szakképzést is folyamatosan támogatják, hiszen csak így tudja kiszolgálni a gazdasági fejlődést. Enélkül a magyar emberek nem tudnának munkát találni, boldogulni szülőföldjükön, és az elvándorlást választanák. Ennek ellenére is sokan választják az elvándorlást, főleg a fiatalok, de erre már nem tért ki…

Az ünnepségen felavatták az iskolaalapító római katolikus pap, Nagy Mózes mellszobrát, Vargha Mihály szobrászművész alkotását, illetve Bartos Lóránt és Iochom István minorita rendházról írt könyvét is bemutatták. A szakképző központban a Veszprémi SZC SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola szakemberei szakács, pincér-vendégtéri szakember, panziós-fogadós és turisztikai technikus szakon nyújtanak ingyenes képzést, a Baranya Vármegyei Szakképző Centrum Pollack Mihály Technikum és Kollégium pedig festő, mázoló és tapétázó, tetőfedő, illetve rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló szakmákban képez szakembereket.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Felavatták az Arany család felújított síremlékét Budapesten

Következő hír

Eltitkolt és elhazudott valóság

Related Posts
Total
0
Megosztás