Új vásárhelyi „polgári” portál RMDSZ-es háttérrel?

Az erdélyi magyarság „piszlicsáré” ügyeiről, gondjairól, a romániai magyar egypártrendszert erőltető kisebbik román kormánypárt, az RMDSZ botrányairól ritkán vagy inkább soha be nem számoló Magyar Távirati Iroda (MTI) is fontosnak tartotta hírfolyamába illeszteni, hogy „Vásárhely.ma néven indult polgári beállítottságú közéleti portál pénteken az erdélyi Marosvásárhelyen”. De hamar kilógott a lóláb…

A kezdeményezők szándéka szerint „a Vásárhely.ma a város és kistérsége egyik legfontosabb véleményformáló fórumává szeretné kinőni magát, amely befolyásolni képes a közéletet”. Szinte a teljes Kárpát-medencei magyar sajtó átvette az MTI tudósítását, amely rózsaszín képet festett az portálról, ám azt nem közölte, kik állnak a háttérben.

Egy Magyarországon szerkesztett hírportál, a Media1.hu derítette ki: a szálak a román kormány egyik államtitkáráig és annak kabinetfőnökéig vezetnek. Noha az új vásárhelyi „lap” (ami csak az interneten érhető el, nyomtatásban nem jelenik meg) önmeghatározása szerint „Marosvásárhely és környéke polgári beállítottságú, közéleti portálja”, kiadója a Romániában bejegyzett Kreativ Projects Srl. cég (kft.), amelynek az adminisztrátora Kali István, aki egy vezető RMDSZ-politikus, Vass Levente államtitkár embere.

Az interneten is fellelhető cégadatbázis szerint a domént Vass regisztrálta, aki a bukaresti koalíciós kormány egészségügyi államtitkára. Vass az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának tagja és a Romániai Magyar Kisgazda és Kisvállalkozói Platform elnöke. 2016–2020 között parlamenti képviselőként, a képviselőház egészségügyi bizottságának titkáraként működött. A politikus befolyását a romániai politikai életben jól jelzi, hogy annak ellenére, hogy azóta kormányváltás volt Romániában, államtitkári beosztását 2021 februárja óta őrzi – írja a Média1.hu.

Az államtitkár által tulajdonolt doménre tartalmat gyártó kiadó ügyvezetője Kali István, aki a közösségimédia-profilján Vass Levente államtitkár kabinetfőnökeként nevezte meg saját magát. Továbbá ő az igazgatója a Studium Prospero Alapítvány Studium Kiadójának. A marosvásárhelyi székhelyű alapítvány elnöke ugyancsak Vass. A kiadó egyébként pályázati projektmenedzsmenttel és közbeszerzési tanácsadással is foglalkozik.

Az összefüggéseket felderítő magyarországi portál sajnos nemcsak a kétségeit fogalmazta meg az új vásárhelyi „lap” politikai függetlenségével kapcsolatban, hanem átvette a közelmúltban lábra kapott és a balliberális média által sűrűn hangoztatott álhírt, miszerint „nemrég beszántották szinte a teljes erdélyi magyar nyelvű sajtót” azzal, hogy megszűnt három addigi, kispéldányszámú napilap nyomtatása (meg egy lokális hirdetési röplap és egy színes kis magazin), s ezek már csak online olvashatók. Holott a Krónika, a Székelyhon és a Székely Hírmondó napilapok, a Heti Hirdető heti-, valamint a Nőileg havilap csak egy kisebb szegmensét képezte a romániai magyar nyomtatott sajtónak. A nagyobbik szegmens – amely az 1989 előtti kommunista médiastruktúrára épül – mind a mai napig létezik, jobbára az RMDSZ holdudvarában és felügyelete alatt.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Novák Katalin New Yorkban tartott előadást

Következő hír

Amerikai szenátor: „Az ukránok végzik el a piszkos munkát helyettünk”

Related Posts
Total
0
Megosztás