Újabb nyolcezres meghódításába vágott bele Varga Csaba

A Sisapnagma oxigénpalack és serpák segítsége nélküli megmászására indult el szombaton Varga Csaba nagyváradi hegymászó. A világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma (hivatalosan: Xixiabangma; angolos átírással: Shishapangma) a Himalája hegységben található. Tibeti nevének (si sa szbang ma) jelentése: „tető a füves síkságok fölött”. Kínai neve a tibeti fonetikus ejtése: Xīxiàbāngmǎ Fēng. Korábban szanszkrit nyelven a hegyet Gosainthannak hívták, melynek jelentése: „szent hely”.

Varga Csaba pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül első magyarként szeretné megmászni a Himalája tibeti oldalán, a mai Kínai Népköztársaságban, a nepáli határhoz közel magasodó hegycsúcsot. „Ez már a tizenegyedik év, hogy nyolcezres expedíción veszek részt, idén a cél a Sisapangma, amelyre magyar hegymászónak eddig még nem sikerült feljutnia, és én szeretnék lenni az első” – idézte a hétköznapi életben építészként dolgozó  hegymászót az MTI.

A belényesi születésű, Nagyváradon élő Varga eddig hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel. Mint mondta, a világ 14 nyolcezres csúcsa közül nem a Sisapangma a legmagasabb, de nagy próbatételt jelentő technikás, keskeny gerinc az, ami felvezet a 8027 méteren lévő főcsúcsig. Az igazi kihívás a magas hegyekben a saját erőből történő mászás, amihez előtte több akklimatizációs körre van szükség.

Pár nap katmandui pihenés és különféle adminisztrációs ügyek intézése után csapatával együtt autóval teszik meg az utat Nepál fővárosából Kínába. Nagyjából 3-4 nap alatt érik majd el az alaptábort, amely mintegy 5 ezer méteren található. Az akklimatizálódás után várhatóan május elején kezdi majd meg a csúcstámadást. Varga Csaba hangsúlyozta, hogy a hegymászás folyamatos felkészülést igényel, mindig formában kell lenni, ezért rendszeresen erőnléti gyakorlatokat végez, fut, túrázik és ahogy az ideje engedi, több teljesítménytúrán és tájfutó maratonon vesz részt.

A hegymászó elmondta azt is, hogy a közmédia Hazajáró című magazinműsorának Facebook-oldalán lehet nyomon követni az expedíció történéseit.

Mint ismert, Varga Csaba a 14-ből  eddig hat nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013-ban a Gasherbrum II (8035 m), 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2017-ben a Manaszlu (8163 m), 2019-ben a Gasherbrum I (8068 m), 2021-ben a Dhaulagiri (8167 m), 2023-ban Nanga Parbat (8125 m) hegycsúcsot hódította meg. Több kísérlete a kedvezőtlen időjárási- és hóviszonyok miatt hiúsult meg az évek során, nem híve a mindenáron való kockáztatásnak

Total
0
Megosztás
Előző hír

Elmarad Bangó Margit tervezett erdélyi turnéja

Következő hír

Ortodox kegytárgyak a terrorizmus szolgálatában

Related Posts
Total
0
Megosztás