Újabb szélsőnacionalista provokáció történt az Úz völgyében

A helyi sajtó beszámolói szerint a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű ultranacionalista román szervezet egy kommandója a közismert uszító, Mihai Tîrnoveanu vezetésével szombaton este 150 fakeresztet állított fel az úzvölgyi (Hargita megye) magyar katonai temetőben, a június 29-én bírósági ítélet nyomán eltávolított betonkeresztek helyébe.

A piros-sárga-két román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is felállították, amire kitűzték a román zászlót. A sírkert bejáratát is elárasztották román lobogókkal. Miután a jelen lévő ortodox pópa megáldotta a fakereszteket, 150 román katonának a nevét is felolvasták.

Tîrnoveanu szerint a keresztek felállítása nem törvénytelen, mivel ezek nem építmények, nem szükséges építkezési engedély a kihelyezésükhöz. Beígérte azt is, hogy októberben mindenik keresztre nevet függesztenek ki. Az Agerpresnek nyilatkozva azt állította: két – egy 1985-ből és egy 1988-ból származó – irat is bizonyítja, hogy az úzvölgyi sírkertben román katonákat is eltemettek. „Ezek nem cetlik vagy kifestősök, hanem a román hadsereg iratai, melyeket a román védelmi minisztérium bocsájtott ki abban az időszakban” – mondta a bajkeverő annak ellenére, hogy azt még a román történészek is elismerik: az egykori magyar–román határvidéken, de mindig is a Székelyföldhöz tartozott hegyvidéki sírkertben nem nyugszanak olyan katonák, akik a román hadsereg tagjaiként estek volna el.

Tîrnoveanu azzal fenyegetőzött, hogy ha a csíkszentmártoni önkormányzat eltávolítja a kereszteket, újakat tesznek helyettük, és ha bíróságon támadják meg a szombati akciót, ők is pert indítanak a község által korábban állított keresztek ügyében. Mint ismert, a Hargita és Bákó megye határán fekvő, közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó, elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjéből június 29-ére virradóra távolították el a korábban törvénytelenül felállított betonkereszteket, miután jogerős bírósági ítélet kötelezte erre az „elkövetőt”, azaz Dormánfalva polgármesteri hivatalát. A moldvai kisváros önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította a temetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője bejelentette: a román védelmi minisztériummal folytat tárgyalást jövő héten, és az úzvölgyi katonatemetőben szombaton felállított 150 fakereszttel létrehozott „román parcella” hivatalossá tételét és védelmét fogja kérni. Vagyis a kegyeletsértéssel és történelemhamisítással kombinált „hagymakupolás honfoglalás” legalizálását.

(Forrás: Székelyhon, MTI)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kazettás bombákat kap a Zelenszkij-rezsim Amerikából

Következő hír

Ijesztő demográfiai jóslatról ír a magyarországi sajtó

Related Posts
Total
0
Megosztás