Üzemanyagárstop: nesze semmi, fogd meg jól!

Tegnap még azzal a szenzációval állta elő a hírközlő „szervek”, hogy Romániában júliustól legalább három hónapos időszakra az állami költségvetésből fogják kompenzálni az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, s hogy az erről szóló intézkedéseket a kormány mai ülése után részletezik.

A román kormánypártok vezetői szerint az árkompenzációt az állami költségvetésből fogják finanszírozni, de a kormány annak a lehetőségét is mérlegeli, hogy a kompenzáció egy részét az ágazatban működő vállalatokra terhelje.

Propagandisztikus mondat is megjelentek. Eszerint a bukaresti nagykoalíció, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is részt vesz, a növekvő társadalmi elégedetlenségre reagálva napok óta keresi a megoldást a benzin és gázolaj drágulásának megfékezésére. A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői a liberális energiaügyi minisztert sürgették, hogy az üzemanyagok árának hatósági korlátozására dolgozzon ki javaslatot, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai a szociáldemokrata pénzügyminisztertől várták a megoldást, arra hivatkozva, hogy az üzemanyag árának jelentős részét a költségvetésbe kerülő áfa és jövedéki adó teszi ki.

A liberálisok szerint az árstop hiányt idézhet elő, a szociáldemokraták pedig azzal érveltek, hogy nincs semmi garancia arra, hogy csökkeni fog a fogyasztói ár, ha lefaragják az adóterheket.    Florin Cîțu előző kormányfő egyenes kinevette a kabinet erőlködését, piac- és EU-ellenes iparkodásnak nevezve azt.

A kabinet mai ülése után Nicolae Ciucă miniszterelnök azzal állt elő, hogy egy fél lejjel, azaz 50 banival (10 eurócenttel) csökkenti a kormány az üzemanyagok árát. Azt nem tudni, hogy milyen úton-módon, egyelőre a fővárosi sajtó is most próbálja kiókumlálni, de a hatósági árszabályozás hatására állítólag az üzemanyagtöltő-állomások literenkénti árai ennyivel fognak csökkenni. De a puding próbája az evés, meg kell várni, hogy valóban megtörténik ez az – amúgy nevetséges  –árcsökkennés is.

Romániában több mint másfélszeresére drágult az üzemanyag az év eleje óta. A közösségi oldalakon az autósok tiltakozó akciókat szerveznek, csekély mértékű üzemanyagot tankolva helyenként órákra megbénítják a töltőállomások forgalmát. A román fuvarozók országos szövetsége (FORT) is múlt heti közleményében az üzemanyag árának hatósági korlátozását követelte Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva.   A román versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint tegnap Bukarestben a legolcsóbb gázolaj 9,16 lej (732 forint), a legolcsóbb benzin pedig 8,56 lej (684 forint) volt literenként. Vidéken azonban a gázolaj ára mert elérte a literenkénti 2 eurót.

Total
2
Megosztás
Total
2
Megosztás