„Vendégmunkásként” jönnek Romániába, de céljuk a schengeni övezet

Románia csaknem negyvenezer harmadik országbeli (nem uniós) állampolgár számára bocsátott ki az első fél évben munkavállalási engedélyt, így várhatóan az idén érkező vendégmunkások száma év végéig eléri a 2022-re megszabott százezres keretet – közölte kedden az Economedia.ro gazdasági portál.

A bevándorlási hivataltól (IGI) származó információk szerint az első hat hónapban a román hatóságok 36 233 munkavállalási engedélyt adtak ki, több mint kétszer annyit, mint 2021 első felében (14 065). A legtöbb vendégmunkás Bangladesből (8152), Nepálból (6361) és Pakisztánból (4361) érkezett Romániába.

A lap felidézte: a bukaresti kormány idén ismét megduplázta – a tavalyi ötvenezerről százezerre emelte – az Európai Unión kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámát. Az IGI tapasztalatai szerint év vége felé szoktak megszaporodni az igénylések, erre alapozva valószínűsítik, hogy számuk az év végéig megközelíti a százezret.

Románia tavaly 48 796 munkavállalási engedélyt adott ki. A munkaügyi minisztérium januárban az építőiparban, vendéglátásban és sütőiparban tapasztalható munkaerőhiánnyal indokolta a keretszám megduplázását.

Ám mivel a a román határrendőrség rendszeresen számol be olyan ázsiai határsértők elfogásáról a román–magyar határon, akik törvényes úton érkeztek Romániába, de schengeni vízum nélkül próbálnak illegálisan továbbutazni nyugat-európai országokba, feltételezhető, hogy a „vendégmunkások” nem annyira dolgozni jönnek ide, mint az utat keresni Nyugat felé, ahol munka nélkül, segélyekből és bűnözésből is vígan meg lehet élni.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ukrán „jogállamiság”: meg sem kérdezték a kisebbségeket a róluk szóló törvénytervezet előkészítése során

Következő hír

Erdély tizenhét településén koncertezik Mága Zoltán

Related Posts
Total
0
Megosztás