Házasságot is lehet majd kötni a Székely Nemzeti Múzeumban

Jövő évtől akár a boldogító igent is ki lehet majd mondani a teljes felújításon átesett sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. Az exkluzív szolgáltatással egyrészt nyitnának a nagyközönség felé, másrészt kiegészítenék a kormányzati intézkedések nyomán megtépázott költségvetésüket – írja a Székelyhon.ro.

Vargha Mihály igazgató a sajtónak elmondta: élő múzeumot szeretnének működtetni, és olyan eseményeket kívánnak tartani, amelyek bevételt hoznak a nehéz gazdasági időszakban. „Egyik napról a másikra úgy lekorlátoztak, hogy nem költhetünk szinte bélyegre sem. Kellenek a pénzforrások, mert úgy érezzük, kigyúlt a piros lámpa. A megyei tanács támogat bennünket, nagyon jó a kapcsolatunk, de minden jóakarat mellett meg kell vizsgálnunk, honnan tudunk még pénzt bevonzani” – fogalmazott a múzeumigazgató. Hozzátette, a hasonló kezdeményezések a nyugati múzeumoknál természetesek, nálunk viszont még tabunak számítanak.

Elmondta, az újranyitást követően a múzeum iránt nagyon nagy az érdeklődés, önkénteseket is be kell vonniuk, hogy minden csoportot fogadni tudjanak, ennek ellenére a bevételük csupán 35 százalékát teszi ki a belépőjegyek ára. „A jövedelmünk 60–65 százaléka a régészeti ásatásokból jön. Néhány emberünk »a föld alatt él«, egész évben, márciustól novemberig ásunk” – mondta Vargha.

Az esküvők kapcsán elmondta, az épületben található egy Kós Károly által tervezett szentély, amelyben a házasodni vágyók szűk családi körben mondhatnák ki a boldogító igent. „A terem, amiből a szentély nyílik, a reformációt képviseli, egy templombelsőre hasonlít, a szentély pedig a katolicizmust. Kós Károly a felekezetek közti békét akarta ezzel hirdetni” – tudatta. A helyiséget az előző vezetőség idején raktárnak használták, majd Vargha Mihály kezdeményezésére kitakarították, kimeszelték, és restaurálását követően a 300 éves zabolai szárnyas oltárt helyezték el benne. Jelenleg egy kisebb egyháztörténeti kiállítás tekinthető meg itt, ám az élő múzeum jegyében szeretnék a házasulandók rendelkezésére (is) bocsátani. A szentélyben akár polgári, akár egyházi esküvőket is lehet tartani, és a jövő évtől szeretnék elindítani ezt a díjköteles szolgáltatást. „Ez egy exkluzív lehetőség lenne, elsősorban a tehetősebb polgárok számára. Ugyanakkor a múzeum egyben magát reklámozza ezzel” – mondta a közgyűjtemény őre, hozzátéve, hogy ez csak egy plusz bevételi forrás lenne, az eredeti küldetésüket nem adják fel.

A sepsiszentgyörgyi kezdeményezés nem egyedi, Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeum székhelyéül szolgáló Mikó-vár már 2018 óta ad otthont a polgári esküvőknek. A fiatalok nagyon szeretik a helyszínt, mivel egy történelmi jelentőségű épületről van szó. Tavaly és az idén is több mint kétszáz pár mondta ki a boldogító igent ezen a helyszínen. Sokan vannak, akik máshonnan is ide jönnek, mert a Mikó-várban szeretnének esküdni. Jó idő esetén a múzeumudvart is igénybe lehet venni, de inkább az esketőterem használatát javasolják, mivel a várudvarban a látogatók megzavarhatják a szertartást.

 

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás