A kisebbségi jogvédelem kérdéseiről egyeztettek Budapesten

A budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) megünnepelte fennállásának, működésének tíz évét. Június 17-én egy zártkörű munkavacsorával végződő találkozót rendeztek a magyar fővárosban, amelyen a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány kuratóriumi tagjain és az intézet munkatársain kívül csak külhoni magyar pártvezetők, politikusok, a KJI civil jogvédő és ügyvéd partnerei vettek részt.

A négy nagy elszakított régióból előadások hangzottak el helyi jogvédelmi eredményekről és az ott élő magyarság általános helyzetéről. A jubileumi vacsorán ott volt mások mellett Nyilas Mihály, a szerb kormány igazságügyi államtitkára, a Vajdasági Magyar Jogászegylet elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség és a Magyar Közösség Pártja elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Bárdos Gyula, a CSEMADOK elnöke, Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai és kommunikációs titkára, Tóth Mihály, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség  tiszteletbeli elnöke és Habinyák István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke. Jelen volt 14 ügyvéd, hét civil jogvédő és a KJI védencei közül hat külhoni üldözött magyar.

A jubileumi nap eseménye volt egy közös történelmi-kulturális séta a budai várban, melynek során megcsodálták a Szent István-termet, megnézték a Nemzeti Hauszmann Programot, majd a Fortuna utcai Magyar Vendéglőben egy könnyű ebéd közben ápolták a régi barátságokat és teremtettek új kapcsolatokat.

A nap folyamán áttekintették a különböző régiók aktuális jogvédő tevékenységét, valamint a problémás ügyeket. Az intézet abból a célból jött létre, hogy hozzájáruljon a határon túli magyarság jogvédelmének erősítéséhez, az e területen kiemelkedő szerepet játszó egyéniségek támogatásához. Az intézet céljai közt prioritásként szerepel az Európai Unió jogrendje által kínált lehetőségek tudományos eszközökkel való támogatása a kisebbségvédelem területén. A KJI támogatja a kisebbségvédelem területén kiemelkedő szerepet játszó személyeket és szervezeteket, kiépítve egy jogsegélyszolgálati hálót a Kárpát-medencében, valamint megragadva az uniós jog és a nemzetközi jog által kínált lehetőségeket.

A jogvédelem gyakorlatban történő megvalósításán túl az intézet fontosnak tartja a kisebbségvédelem megfelelő elméleti hátterének biztosítását is, ehhez többek között a terület iránt érdeklődést tanúsító joghallgatók, fiatal jogászok képzésével, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések szervezésével, kiadványok megjelentetésével járul hozzá.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodájának tájékoztatása szerint a párt Bihar megyei szervezetének elnöke, Habinyák István kisebbségi jogvédelmi aktivista minőségében immár 2016 óta működik együtt az intézettel. Csóti Györggyel, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójával egyetértve jelentette ki a találkozót követően: a jövőben is együtt kell dolgozni azért, hogy egyetlen magyart se érjen kisebbségi létéből eredő jogsértés, s ha az mégis megtörténik, büntetlenül ne maradjon.

Címképünkön: Bándi Gyula kuratóriumi elnök és Csóti György intézeti igazgató készülnek elfújni a jubileumi torta gyertyáját

Lent: Habinyák István és Csóti György

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás