A magyar élet, az összetartozás, a közös jövő van a búzaszemekben

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaösszeöntésének ünnepét tartották szombaton Szolnokon a városi sportcsarnokban. A minden évben más-más helyszínen megrendezése kerülő eseményen ezúttal is jelen volt az Érmelléki Gazdák Egyesületének küldöttsége Csomortányi István és Ványi Attila személyében.

Több mint tíz évvel ezelőtt Baranya megyéből indult a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program, mely az idők során egy a nemzetet összekovácsoló kezdeményezéssé nőtt. Nem egyszerűen adakozásról, hanem a nemzeti összetartozás érzésének kifejezéséről is szól a kezdeményezés, melynek során a Kárpát-medence minden szegletéből a gazdák gabonát ajánlanak fel, hogy majd abból lisztet őröljenek és azzal segítsenek a rászoruló családokon, egyházi és szociális intézményeken. A vetés, majd végül a betakarítás után idén is eljött a búzaösszeöntés ünnepe. A szolnoki sportcsarnokba a helyi gazdatársadalmak képviseletében érkeztek magyarok Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Partiumból egyaránt.

A város polgármestere, Szalay Ferenc felszólalásában hangsúlyozta: első számú feladat a hitélet erősítése. „A nyelv, a hit és a magyarok határtalan munkabírása és ereje az, ami segít abban, hogy a nemzet megőrizze magát, amíg világ a világ” – emelte ki.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke pedig úgy kezdte beszédét, hogy körbenézve a szolnoki sportcsarnokban az látta, a Kárpát-medence megelevenedett. „A gazdák által a nemzet egybegyűlt, itt vagyunk egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal, azt akarjuk, hogy az összetartozás érzését senki ne vehesse el tőlünk” – mondta. Úgy vélte, a hagyományok megőrzése és ápolása kiemelten fontos, ezért is érdemes minden olyan eseményt megélni, ami összeköti a magyarságot, ilyennek tartja a búzaösszeöntés ünnepét is.

A rendezvényen Nagy István magyar agrárminiszter is részt vett, aki megköszönte mindenkinek a munkáját, aminek az eredménye, hogy az új kenyér az asztalra kerülhetett és a kenyér készítéséhez egész évre elegendő az alapanyag. „Tapintható a szeretet a programban, ami a nehézségek ellenére sem fáradt el” – zárta gondolatait.

A délután folyamán lovaskocsival érkezett a búza – benne az ÉGE köldöttsége által a helyszínre vitt, érmelléki gazdák által adományozott gabona –, amit egy dézsába öntöttek össze. Az Érmelléki Gazdák Egyesülete részéről Ványi Attila volt az, aki a bihari búzát hozzáöntötte a közöshöz, majd az összeöntést követően a dézsa tetején az összetartozás jelképeként elhelyezték a vizet, a kovászt és a sót, ezt követően pedig átadták a Magyarok Kenyeréért elismerő plaketteket. Díjat kapott többek között az érmihályfalvi Gazsi Malom is, mely a Bihar megyei gyűjtés elkezdése óta, immár egy évtizede partnere az Érmelléki Gazdák Egyesületének a nemes munkában, hiszen minden évben ebben a malomban őrlik meg a bihari, érmelléki gazdák búzáját.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke az esemény kapcsán elmondta: Bihar megyében elsőként az Érmelléki Gazdák Egyesülete honosította meg a Magyarok Kenyere Programot, az évek során pedig sok száz gazda adományozott gabonát a nemes célra. „A mi felelősségünk tehát ezt a szép hagyományt tovább éltetni és köszönetet mondani a gazdáknak a segítségért, hiszen főként a háborús helyzet okán Európára szabadult hatalmas mennyiségű ukrán búza és az egekbe szökő energiaárak miatt idén kétszer annyiba kerül a búza megtermelése, ugyanakkor csak feleannyit ér a verejtékes munkával megtermelt kenyérnek való. Ilyen körülmények között különösen értékes a bihari gazdák összefogása és kitartása a cél mellett” – idézte őt az ÉGE közlemánye.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bezzegromániázik

Következő hír

Kolostorszentelés volt Hargitafürdőn

Related Posts
Total
0
Megosztás