A romániai oktatás ma sokkal rosszabb helyzetben van, mint kilenc évvel ezelőtt

A 2023–24-es romániai közoktatási tanévkezdés ismét hangzatos kampánybeszédekre adott alkalmat a román hatalom képviselőinek, a bukaresti kormánykoalíciótól a megyei tanfelügyelőségeken át a helyi intézményvezetőkig, de nem csupán a szocialista és nemzeti liberális politikusok pufogtatták a szokásos közhelyeket, melldöngetéseket, sikerpropagandát, hanem az immár kormányon kívülre szorult RMDSZ-esek is.

Eközben ma a bukaresti elnöki palota előtt tüntettek az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói, akik az iskolakezdés alkalmából arra akarták figyelmeztetni Klaus Iohannis államfőt, hogy a romániai oktatás most sokkal rosszabb helyzetben van, mint kilenc évvel ezelőtt.

A demonstráció után kiadott közleményében az USR megállapította, hogy közel 3 millió gyermek számára kudarc és káosz közepette kezdődött szeptember 11-én az új tanév. A liberális párt szerint a diákok és a szülők egyre elégedetlenebbek, miközben a PSD–PNL-kormány a különnyugdíjak és szinekúrák eltörlése helyett az oktatáson akar pénzt megtakarítani.

A közlemény idézte az USR szenátorát, Ştefan Pălăriét, aki szerint Iohannis államfő eddigi kilencéves regnálása alatt „képzett Románia” helyett „bukott Románia” lett az ország. A politikus kifejtette: az idei tanévkezdéskor a tanulók az ösztöndíjak és az ingázási költség elszámolása körüli zűrzavar miatt elégedetlenek, a szülők pedig azért, mert a reformok helyett most a gyerekek tömeges drogteszteléséről szólnak a viták. A szenátor szerint elégedetlenek a pedagógusok is, mert nem bíznak a kormánynak abban az ígéretében, hogy az új közalkalmazotti bértörvény méltányos és motiváló fizetést biztosít majd számukra.

Pălărie szenátor szerint jelenleg Románia oktatási rendszere rosszabbul teljesít, mint Klaus Iohannis hivatalba lépésekor, nincs már egyetlen román intézmény sem a világ ezer legjobb egyeteme között, és az összes minőségi mutató romlott. „Ma ismét meg akartuk kongatni a vészharangokat. A romániai oktatás helyzete sokkal rosszabb, mint kilenc évvel ezelőtt. A jelenlegi államfő egy tanár, aki kudarcot vallott küldetésében. A parlamenti ülésszak alatt az USR törvényhozói továbbra is küzdeni fognak a megfelelő megoldásokért az oktatási rendszerben” – idézte a közlemény a pártnak egy másik szenátorát, Silvia Dinicát.

Mint korábban írtuk, elméletileg már érvényben van a nemrég elfogadott, a közoktatásra vonatkozó 2023/198-as törvény, de alkalmazásához még 300 miniszteri és kormányrendelet, módszertani útmutató kidolgozása szükséges, és ebből egyelőre hat van meg. Az új jogszabály kidolgozói és elfogadói, valamint a tanügyi kormányzat a pedagógusok és a iskolaigazgatók leleményességére, áldozatkészségére és odaadására apellálva várják el az oktatási rendszerben lévő káosz csillapítását.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás