A székelyföldi egypártrendszer esete

Sepsiszentgyörgyön a képviselő-testületbe csak egyetlen párt emberei jutottak be vasárnap, mind a 21 hely az RMDSZ-é lett. Visszatért az 1989-ben megbukni látszó egypártrendszer.

Háromszék székvárosának tanácsában csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevű parlamenti párt képviselői fognak üldögélni, a másik hat politikai alakulat, amelyik részt vett az önkormányzati választásokon, nem érte el a bejutási küszöböt – legalábbis ezt jelentette be mai sajtótájékoztatóján Antal Árpád régi-új polgármester.

A Rezultatevot.ro honlapon közölt adatok szerint a választópolgárok 78,84%-a az RMDSZ városi tanácsosi jelöltlistájára szavazott Sepsiszentgyörgyön. A Szociáldemokrata Párt 4,8%-ot, az USR 4,44%-ot, az AUR 3,71%-ot, a PNL 3,28%-ot kapott. Az Erdélyi Magyar Szövetségre és a Magyar Polgári Erőre a választók kevesebb mint 3 százaléka adta voksát.

Maga Antal Árpád ötödjére szerzett polgármesteri mandátumot a szavazatok 83 százalékával. A sajtónak azt mondta: „aggodalommal tölti el”, hogy egyetlen román párt sem jutott be a városi tanácsba, és nem tartja helyénvalónak, hogy a város lakosságának több mint egyötödét kitevő román közösség nem lesz képviseltetve a testületben. Ezért konzultatív tanács létrehozására biztatta a PSD-t, a PNL-t és az USR-t, amely együttműködhet a tanáccsal.

Az igazság az, hogy az elmúlt négy évben Sepsiszentgyörgy képviselő-testületének csak egyetlen román tagja volt, a nemzeti liberális párti Liviu Comăneci személyében, és volt két képviselője az Erdélyi Magyar Néppártnak is.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Állítólag az RMDSZ két mandátuma megmarad az EP-ben

Következő hír

Kelemen Hunor újabb blöffje

Related Posts
Total
0
Megosztás