Állítólag az RMDSZ két mandátuma megmarad az EP-ben

A párt közlönye, a Maszol.ro írta meg ma délelőtt, hogy „immár biztos: elérte az 5 százalékos bejutási küszöböt, így továbbra is jelen lesz az Európai Parlamentben az RMDSZ”. Ezt továbbra is fenntartásokkal kell ekzelni, amígy nem jelennek meg a tegnapi szavasáz hivatalos végeredményei.

Tény, hogy a román sajtó is azt közli már vasárnap este óta, hogy az UDMR (ez a párt hivatalos neve) öt percentjével két embert küldhet a 33 fős román EP-küldöttségbe.

Csoma Botond, a szövetség szóvivője a Maszolnak elmondta, számításaik szerint továbbra is megmarad az RMDSZ két mandátuma a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező uniós intézményben. Ennek értelmében Winkler Gyula és Vincze Lóránt folytatja munkáját az Európai Néppárt frakciójában.

Az urnazárás után közölt exitpoll-adatok éppen 5 százalékot jeleztek az RMDSZ-nek, de ezekben a számításokban nem voltak benne a diaszpórából érkező szavazatok. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök vasárnap este azt mondta, az előrejelzések szerint „közel 500 ezer magyar szavazat” érkezett. Vagy pontatlanul idézték, vagy manipulatívan fogalmazott, azt ugyanis nem lehet tudni, hogy ebből a félimmillióból mennyi a valóban magyar embertől származó voks és mennyi a románoktól és más nemzetiségűektől. A végleges eredmények közzétételével és megyénkénti felbontásból derül majd ki, hogy az RMDSZ hány voksot kapott a Kárpátokon túlról vagy azokból a régiókból, ahol alig vagy nem élnek magyarok.

 

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Elmaradt a politikai földindulás Európában

Következő hír

A székelyföldi egypártrendszer esete

Related Posts
Total
0
Megosztás