A választások rendetlen rendje

Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette: az elvtelen baloldali-jobboldali kormánykoalíció megállapodott abban, hogy az államelnök-választásokat szeptember 15-én és 29-én, a parlamenti választásokat december 8-án tartják Romániában.

Emlékeztetett, a szocialista PSD és a „nemzeti liberális” PNL alkotta koalíció döntése értelmében a helyhatósági választásokat és az európai parlamenti választásokat ugyanazon a napon, június 9-én tartják.

Az államelnök-választások első fordulójára idő előtt, azaz szeptember 15-én, a másodikra szeptember 29-én kerül sor, december 8-án lesznek a parlamenti választások. „Így egyeztünk meg a koalícióban” – mondta Ciolacu.

A koalíciós pártok elvetették azt a korábbi javaslatot, hogy a külföldön élő románok számára két napon át tartsanak az európai parlamenti választások. Hozzátette, tudomása szerint a PNL vezetősége vasárnap hagyja jóvá belső szavazás útján a választások ütemtervét. Ezt követően a kormány sürgősségi rendeletet hoz róla, majd a parlament elé terjesztik elfogadásra.

Az ellenzék már korábban jelezte, hogy semmiképp nem járul hozzá a megszokott, alkotmányos és törvényes választási rend felborításához, ezért mindenféle összevonást és átütemezést megtámad az alkotmánybíróságon. Az álellenzéki RMDSZ nem emelt kifogást a felforgatással szemben, csupán azért neheztel, mert késve hoz a játékszabályokat megváltoztató döntéseket a többségi koalíció.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Újból megnyitják Aradon a kibővült 1848–49-es ereklyemúzeumot

Következő hír

Egy évtizedes, máig tisztázatlan mutyiról

Related Posts
Total
0
Megosztás