Aggasztó hírek a férfiak spermiumáról

Világszerte zuhanórepülésben van a férfiak spermiumszáma, derítette ki egy új kutatás. A konkrét ok továbbra sem ismert – írta meg az Origo.hu.

A hét kontinens 53 országából származó adatok metavizsgálata alapján egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta, hogy a hímivarsejtek száma tovább csökkent, sőt, egyes területeken ez a csökkenés jelentősen felgyorsult, ami mind a termékenység, mind a férfiak általános egészségi állapotának aggasztó romlására utal. A konklúzió meglehetősen drámai. A tanulmány szerzői szerint az idő fogytán van, és a világnak gyorsan kell cselekednie.

Ejakulációkor átlagosan 3–7 milliliter sperma lövell ki, melyben hozzávetőlegesen 40–400 millió spermium található. A spermiumok mennyisége, minősége, mozgékonysága nagyban befolyásolja a férfi termékenységet. Az aktuálisan elfogadott normálérték 15 millió spermium/ml fölött van. A 15 millió/ml alatti spermaszám alatt oligozoospermiáról (azaz alacsony spermiumszámról) beszélhetünk. A 10–15 millió/ml közötti érték esetén enyhe oligozoospermiáról, 5–10 millió/ml között közepes mértékű oligozoospermiáról, míg 5 millió/ml alatt súlyos oligozoospermiáról beszélhetünk.
(Ha egyáltalán nincs hímivarsejt az ondóban, akkor azoospermia a rendellenesség orvosi neve.)

„Súlyos problémával állunk szemben, amelyet ha nem oldunk meg, az emberiség túlélése kerülhet veszélybe. Sürgős globális fellépésre van szükség annak érdekében, hogy mindenki számára egészségesebb környezetet teremtsünk, és csökkentsük a reproduktív egészségünket veszélyeztető kitettségeket és viselkedési formákat” – írta a fent említett kutatás eredményei láttán Hagai Levine, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora. Az általa vezetwtt kutatócsoport a tanulmányban 223 különböző vizsgálatból származó, változatos adathalmazt tekintett át. A spermiumok számát és minőségét mutató adatok 1973 és 2018 közötti időszakból, különböző kontinensekről származtak. Ezúttal olyan kevésbé kutatott régiókat is elemeztek, mint Dél-Amerika, Ázsia és Afrika.

A tanulmány kimutatta, hogy ezekben a régiókban a férfiak termékenységének romlása hasonlított az Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában tapasztaltakhoz, továbbá az is kiderült, hogy 2000 óta a spermiumok számának és koncentrációjának csökkenése felgyorsult. „Összességében azt látjuk, hogy a spermiumok száma világszerte jelentősen, több mint 50 százalékkal csökkent az elmúlt 46 évben, és ez a csökkenés az utóbbi években gyorsabbá vált” – mondta Levine.

Pontosan nem tudni, mi áll a háttérben, de több tényező is felmerült: az életmód, a környezetbe kerülő vegyi anyagok, az elektroszmog, a légszennyezés és a szaporodási szervrendszer születés előtti fejlődésének zavarai mind szóba jöhetnek lehetséges okként.

A tanulmányt a Human Reproduction Update című folyóiratban tették közzé.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás