Alaposan megszenvedik a háborút a kárpátaljai magyarok

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után a magyarok sokáig bíztak abban, hogy a konfliktus borzalmai nem érik el Kárpátalját, de sajnos tévedtek.

A hivatalos hírforrások szerint eddig 12 magyar áldozata van a fegyveres konfliktusnak, a pontos igazság azonban nem tudható, hiszen az elhunytak számáról szóló adatok hadititoknak minősülnek. Az ukrán elnöki hivatal hivatalos közlése mindenesetre napi száz-kétszáz ukrán katona haláláról szól. A Tények stábjának sikerült bejutnia az egyik áldozat temetésére Kárpátalján. Az elhunyt testvére a frontról érkezett a búcsúztatóra, ahol interjút is adott a Tényeknek.

Az 1992-es születésű Bobik Román temetésére a halálát követő harmadik hónapban került sor, a kárpátaljai Szürtében tartott búcsúztatóján katonatársai mellett a családtagjai is jelen voltak. A helyiek az út szélén térdelve fejezték ki a tiszteletüket, az áldozat testvére megrendülten nyilatkozott a Tények stábjának: azt mondta, a temetéseknél a három hónap még egész jónak számít a háború idején.

Bobik Viktória hozzátette: van, akiket akár 11 hónapig keresnek, de nem bukkannak a nyomára. Ha például egy adott harctér az ellenfél kezére kerül, akkor onnan már nem tudják elszállítani a holttesteket. Viktória egy napra kapott eltávozást a frontról, csak azért engedték haza, hogy eltemethesse a testvérét. Beszélt arról is, van mit ennie a katonáknak, és tisztálkodni is tudnak – feltéve, ha nem lövik őket megállás nélkül. A hideg ellen úgy védekeznek, hogy amiből csak lehet, kályhát építenek.

A Tények helyszíni riportja kitért azokra a hírekre is, amelyek szerint vasúti vagonokban tárolják a fronton elesett katonák holttestét.

A teljes riport itt érhető el: https://tenyek.hu/video/magyar-aldozatok-a-haboruban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az USA már így is nyakig benne van

Következő hír

Az RMDSZ-es polgármester felelőtlenül vádaskodik Gyergyószentmiklóson

Related Posts
Total
0
Megosztás