Áll a reformáció emlékműve Bukarestben

Felavatták ma Románia fővárosában a reformáció köztéri emlékművét, a romániai református egyház által kezdeményezett alkotást Ionel Stoicescu szobrászművész készítette – adta hírül az MTI.

Az emlékmű Bukarest belvárosában, a 19. században épült és 1959-ben lebontott egykori református templom helyén áll. Elhelyezését a bukaresti Kálvineum egyházközség kezdeményezte 2015-ben, de csak mostanra sikerült megszerezniük az összes engedélyt és támogatást.

A nyitott Bibliát, illetve Luther Mártont és Kálvin Jánost ábrázoló domborművekkel díszített emlékmű avató ünnepségén Nicușor Dan, Bukarest főpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta, hogy ez történelmi jóvátétel, és örömét fejezte ki, hogy a román fővárosban és általában Romániában a felekezetek békében, egyetértésben élnek együtt. Ami a közelmúlt történetét tekintve erős túlzás, a görögkatolikus és ortodox egyházak közötti vagyoni, tulajdonjogi konfliktusok máig izzanak a mélyben.

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke egyebek mellett arról szólt, hogy miként alakította át a reformáció Európát, amelynek hatására Európa nemzetei szuverénebbek, műveltebbek és öntudatosabbak lettek. Hangsúlyozta, hogy a reformáció európai küldetése, a visszatérés az eredethez, a forráshoz, ma is érvényes. „Ez a protestáns küldetés ma is része Európának, és ez nem az ellentmondásról szól, és nem áll ellentétben más felekezetek küldetésével vagy európai szellemi áramlatokkal” – mondta. Hozzátette: Pál apostol nyomán a reformáció is az eredeti és hiteles, keresztény tekintélyért harcolt, amiért ma újra harcba kell szállnunk Európában. Arról biztosította a hallgatóságot, hogy ebben számíthatnak az újonnan megalakult Országgyűlésre.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, román miniszterelnök-helyettes a helyi református közösség kitartását méltatta, főként Zsold Béla lelkipásztor konokságát, aki eltökélte, hogy az emlékmű állni fog, és tett is ezért. Arról nem szólt, hogy miért kellett hát év ahhoz, hogy a reformátusok felállíthassák emlékművüket abban a Bukarestben amelynek európai nagyvárossá való fejlődéséhez jelentősen hozzájárult a magyarság, beleértve történelmi egyházait.

Az ünnepségen beszédet mondott még Victor Opaschi vallásügyi államtitkár, aki választások és kormányok ide vagy oda, egy évtizede tölti be ezt a tisztséget, immár 74 évesen. Szót kapott még Svájc bukaresti nagykövete, az ortodox „államegyház”, valamint a református és az evangélikus egyház képviselője.

Az emlékmű avatása előtt ünnepi istentiszteletet tartottak a bukaresti Kálvineum templomban, ahol Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét (a Kárpátokon túli szórvány református egyházközségek az EREK-hez tartoznak). A kolozsvári püspök hangsúlyozta, hogy a mai emberek akkor követői és utódai a reformátoroknak, ha bátran szembenéznek mindazzal, ami a világban történik. Hozzátette: e robbanásig feszült világban szükség van arra, hogy az egyházak bátran kimondják a Biblia igazságait. A mai egyházak nagy kihívásának nevezte, hogy a XVI. századi történéseket és a Biblia igazságait lefordítsák a mai emberek nyelvezetére.

(Fotók: Kiss Gábor / MTI)

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ismét lobog az óriási székely zászló a Hargita megyei Zeteváralján

Következő hír

Működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi katolikus iskola

Related Posts
Total
0
Megosztás