Átadták a Tamási Áron-díjakat Farkaslakán

Szeptember 24-én került sor a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány részéről az idei díjak ünnepélyes átadására. Ebben az évben Simó Márton író, publicista, civil aktivista és Vidnyászky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója részesült elismerésben.

A vasárnap délelőtti ünnepi szentmisét követően a nagy székely író szülőházának udvarán került sor a meghitt ünnepségre. Van ezeknek a díjátadóknak egy évek során kialakult rendje: az esemény házigazdája rendszerint Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület  képviselője, Jakab Katalin pedig a műsorvezető. Az egybegyűlteket köszöntötte Kovács Lehel polgármester, Oláh Dénes címzetes esperes, plébános, majd A. Szabó Magda beszélt az alapítvány munkájáról, felolvasták a két díjazottról szóló laudációt, ezt követően pedig amazok átvehették az elismeréseket.

Vidnyánszky

Tamási Áron özvegye, Bokor Ágota 1990-ben díjat hozott létre azzal a céllal, hogy Tamási Áron szellemében fogant kiemelkedő egyedi művet vagy életművet ismerjen el a maga szerény eszközeivel. 1996-ban bekövetkezett halála óta az általa létrehozott Tamási Áron Alapítvány ítéli oda minden évben a díjat egy olyan szellemi embernek, művésznek, irodalomtörténésznek, műfordítónak vagy egy olyan közösségnek, amely a bárhol élő magyarság fennmaradásának, a magyarság és más népek békés együttélésének ügyét szolgálja. A Tamási Áron-díj egy emléklapot, névre szóló Tamási-plakettet és pénzjutalmat tartalmaz.

Simó

Ilyen alkalmakkor nem a Tamási-emlékműnél koszorúznak, hiszen a születésére emlékeznek, és a tisztaszobában található bölcsőbe helyeznek el virágokat, amelyben a tizenegy gyermeket ringatták egykor a 19. század végének utolsó, illetve a 20. század elejének első esztendeiben – írta az Élő Székelyföld (https://eloszekelyfold.ro/). A portál részletes képes beszámolót közölt az eseményről, illetve több részben is beszámolt az Írók Hete nevű, szeptember 18-22. között Farkaslakán lezajlott rendezvényről. Balázs Árpád újságíró, helytörténész, civil aktivista kezdeményezésére három évvel ezelőtt indult útjára ez az immár hagyományossá vált rendezvénysorozat, amely igyekszik összekapcsolni a gasztronómia és az irodalom nemes hagyományait.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás