Száz éve helyezték el a debreceni Déri Múzeum alapkövét

Éppen egy évszázaddal ezelőtt helyezték el a Déri Múzeum alapkövét Debrecenben, a centenáriumról sajtótájékoztató keretében emlékeztek meg hétfőn az intézményben.

A debreceni múzeum névadója Déri Frigyes (szül. Deutsch, 1852–1924) műgyűjtő, akinek apja bácskai földbirtokos és kereskedő volt. A család Bajáról 1873-ban költözött Bécsbe. Frigyes kereskedelmi főiskolát végzett, másfél évtized alatt a Monarchia egyik legjelentősebb selyemgyárosává vált. Benősült a gazdag Brix családba, katolizált és magyarosította a nevét. Testvérei közül Déri Kálmán festőművész lett, Déri Miksa mérnök, feltaláló, Déry Julianna írónő, Déri György pedig műgyűjtő.

Déri Frigyes 1910-ben megözvegyült, 1919-ben ötvenezer darabból álló és 10 millió aranykoronát meghaladó értékű régészeti, képzőművészeti, numizmatikai, könyv- és kéziratgyűjteményét felajánlotta a magyar államnak, 1920-ban pedig Debrecen városának adományozta. Ezen és korábbi nemes tetteiért kormányfőtanácsosi címet kapott, illetve Debrecen díszpolgárává választották. A múzeum új épületére szánt hatalmas felajánlásának gyors elértéktelenedése és végrendelkezés nélküli váratlan halála miatt nem érhette meg annak elkészültét. A bécsi Zentralfriedhofban nyugszik. A műkincsek befogadására 1928-ban készült el a róla elnevezett múzeum főépülete a cívis városban.

Déri Frigyes

Papp László polgármester Debrecen kulturális élete zászlóshajójának nevezte a múzeumot. Felidézte, hogy az 1923. szeptember 23-án megtartott alapkőletétel országos eseménnyé vált, abban az időben ugyanis kevés kulturális beruházás zajlott az országban. Magyarország akkori legkorszerűbb múzeuma végül 1930. május 25-én nyílt meg. Az egyik legfontosabb értéke Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, amely immár „örök időkre” Debrecenben látható, de – amint a polgármester mondta – az elmúlt években megtekinthették az érdeklődők Bocskai fejedelem jogarát, Románia aranykincseit, ez év nyarától pedig a Cívisek világa című új helytörténeti kiállítás nyújt új élményeket a látogatóknak.

Papp László a centenárium alkalmából a múzeum egykori igazgatója, Sőregi János hagyatékából előkerült levelezését adta át Angi János jelenlegi múzeumigazgatónak. A kordokumentumok kapcsán emez felidézte, hogy Sőregi, aki a második világháború idején volt az intézmény vezetője, értékes műkincseket mentett meg a hat alkalommal is bombázott épületből.

Novák Ádám történész-muzeológus a sajtótájékoztatón jelezte: a Cívisek világa állandóan változó kiállítás, újabb és újabb elemekkel bővül. Novemberben például Debrecen és az Erdélyi Fejedelemség pénzeit bemutató érmefalat adnak át, könyv készül a múzeum numizmatikai gyűjteményéből, bemutatják a cívis ötvösséget, Az én mesém című meseillusztrációs kiállítást, Egy az Úr, egy a hit címmel pedig a Debreceni Református Egyházmegye és a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye gyűjteményes anyagából rendeznek kiállítást.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás