Az egészségügyiek folytatják a tiltakozó akciókat Romániában

Az Agerpres közölte, hogy folytatja a tiltakozásokat az Egészségügyi Szolidaritás (Solidaritatea Sanitară) szakszervezeti szövetség, amely szerint a pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet nem tesz eleget az egészségügyi alkalmazottak követeléseinek.

A szakszervezeti szövetség szombati közleménye szerint a június 30-án elfogadott kormányrendelet olyan formában alakította át a szakszervezetisek követeléseinek egy részét, amely nem is jelenik meg a követelések listájában: a szakszervezetisek ugyanis az egészségügyi ellátás folytonosságát biztosító munka méltányos bérezését kérték, amelyet a jelenlegi alapbérből számoljanak ki; a kormány ehelyett fix összegek biztosításáról rendelkezett.

Az Egészségügyi Szolidaritás szerint óriási eltérések lesznek a kormány által nyilvánosan bejelentett és a valós jövedelememelések között, ezért az ámítások rendeletének nevezi a pénteken elfogadott jogszabályt. (Korábban a tanügyben dolgozók nevezték porhintésnek a tanügyi sztrájk nyomán hozott kormányintézkedéseket, de ugyanilyen szemfényvesztésnek és álságosnak tartja a közvélemény a politikusok és a politikai klientúra luxusnyugdíjainak beígért megvonását, csökkentését.)

A szakszervezetisek szerint a rendelet következtében egyes alkalmazottak elesnek bizonyos juttatásoktól, vagy egyes alkalmazottak bére mások kárára nő, tehát tulajdonképpen’a pénz átvándorol egyik zsebből a másikba, ráadásul fokozódik az egyes kategóriák közötti egyenlőtlenség.

A kormányrendelet azáltal, hogy fix összegeket szab meg az ügyeletekért, szembemegy a munkatörvénykönyvvel is, amely tételesen kimondja, hogy az ügyeletekért járó juttatásokat az alapbér összegéből kell kiszámolni – írja a szervezet. Sérelmezik továbbá, hogy a kormányrendelet nem tesz említést a váltott műszakban dolgozó asszisztensek, kisegítő betegápolók és a beteghordozók éjszakai váltásért járó pótlékáról, amely pedig a szakszervezetek egyik legfőbb követelése volt.

A szakszervezeti szövetség következésképpen folytatja a tiltakozó akciókat: július 6-án sztrájkőrséget állnak a kórházak előtt, 12-én a bukaresti Victoriei téren tartanak országos tüntetést, 19-ére figyelmeztető sztrájkot terveznek, és 27-én pedig a jelenlegi tervek szerint kirobbantják az általános sztrájkot.

Júliustól újabb 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére Magyarországon – közölte a Belügyminisztérium ma, a Semmelweis-nap alkalmából. A béremelés csaknem 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Az egészségügyben dolgozók bérfejlesztése átlagosan ugyanilyen mértékben történik meg. Az Orbán-kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A kereszténység megtagadása megöli Európát – hangzott el Brassóban

Következő hír

A Zelenszkij-rezsim bármilyen véráldozatra képes

Related Posts
Total
0
Megosztás