Az ellenzék szerint a román kormány szándékosan gerjeszti az inflációt

A liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă szerint a bukaresti kormánykoalíció voltaképpen örül a drágulásoknak, mert az infláció miatt nőnek a költségvetési bevételek.

A Püspökfürdőn tartott pénteki sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus kifejtette, ha pártja kormányra kerül, akkor az első lépése a drágulások megállítása, az árak és a lej árfolyamának stabilizálása lesz. Közlése szerint az USR 2024-ben azért fog küzdeni, hogy eltávolítsa a hatalomból a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Szociáldemokrata Pártot (PSD), amelyek kormányzása alatt nőttek az árak, a hitelrészletek, az adók és az illetékek.

Cătălin Drulă szerint a koalíció örül a drágulásoknak, és szándékosan gerjeszti az inflációt, mert így nőnek a költségvetési bevételek. „A jelenlegi kormány úgy alakítja a politikáját, hogy az árak tovább emelkedjenek.” Hozzátette: ezt a korrupt, elvtelen kormányzást az áremelkedésekből finanszírozzák.

A politikus ezen a hétvégén pártjának a 2024-es választási év előkészítéséről szóló országos tanácskozásán vesz részt. Az értekezlet házigazdája az USR Bihar megyei szervezete volt.

Közben az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin arról tájékoztatta a sajtót, hogy Romániában nincs egyetlen ágazati szintű kollektív munkaszerződés sem, ami azt jelenti, hogy az országban több millió munkavállalót, főként a kisvállalkozások alkalmazottjait már nem védik kollektív szerződések.

Tegnapi közleményében a BNS rámutatott, hogy Románia az utolsó helyen áll Európában a kollektív munkaszerződések számát tekintve. Az Európai Bizottság korábban felhívta a figyelmet arra, hogy csökken a tagállamokban a szakszervezeti tagok és a kollektív munkaszerződések száma. Huszonhárom évvel ezelőtt például az európai államokban átlagban az alkalmazottak 66 százalékát védték kollektív szerződések, 2019-ben az európai átlag 56 százalékra csökkent.

Ezért a Bizottság javaslatot nyújtott be az EU Tanácsának arról, hogy miként erősítsék a tagállamok a társadalmi párbeszédet és az országos szintű kollektív tárgyalásokat. A Bizottság többek között az ajánlja a tagállamoknak, hogy konzultáljanak a társadalmi partnerekkel a gazdasági, foglalkoztatási és szociális politikák kialakításáról és végrehajtásáról, illetve ösztönözzék a társadalmi partnereket a munka új formáinak, atipikus foglalkoztatási formáknak a feltárására, a szociális párbeszéd előnyeiről és a kollektív munkaszerződésekről szóló széles körű kommunikációra.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Uniós olajembargó: beláthatatlan következmények

Következő hír

Amiben Románia Ukrajnán is túltesz

Related Posts
Total
0
Megosztás