Az EMSZ ezúttal sem ért el áttörést

Az egymásra tevődött két választásnak és a magas részvételnek tulajdonítja az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, a Krónikának nyilatkozó Zakariás Zoltán, hogy idén gyengébben szerepeltek a helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt az elődszervezet, az Erdélyi Magyar Néppárt.

Egyelőre csak négy polgármesteri széket szerzett biztosan Erdélyben az EMSZ vasárnap, de hat olyan indulót is támogattak, aki végül függetlenként nyert polgármesteri mandátumot. Két eddigi polgármesterük hátat fordított a pártnak, és az RMDSZ színeiben indult.

Hargita megyében Székelykeresztúr, Szentegyháza és Gyergyóújfalu polgármestere újrázott EMSZ-színekben, Bihar megyében pedig Hegyközcsatár község vezetője, és idén talán sikerült megszerezni a román–magyar határ mentén fekvő Székelyhíd város – amelyhez öt kisebb falu tartozik még, de együtt is csak tízezer lakosuk van – polgármesteri székét is. Bár itt oly szoros volt a verseny az RMDSZ-es és az EMSZ-es jelölt között, hogy a nagyobbik párt azóta is azon dolgozik, hogyan hozhatná ki győztesnek „szavazat-újraszámlálással” vagy valamilyen trükkel az emberét, akinek rengeteg zűrös ügye volt az elmúlt években, s akivel a lakosság zöme torkig van…

Az Erdélyi Magyar Szövetség támogatásával függetlenként a Hargita megyei Gyergyószentmiklós város és Gyergyószárhegy község, a Maros megyei Makfalva, valamint a háromszéki Illyefalva községek polgármestere jutott mandátumhoz. A Kovászna megyei település újonc elöljárója új polgármester-jelöltként kapott támogatást az EMSZ-től, akárcsak az udvarhelyszéki Etéd és az alcsíki Tusnádfürdő független polgármestere.

Zakariás Zoltán szerint több településen még nincs végleges eredmény, így várhatóan egy-két napon belül tisztázódik az EMSZ önkormányzati képviselőinek száma, ami egyelőre bizonytalan. Az EMSZ elnöke szerint az EP-választás kampányának ,,túlterjedő zaja” sok helyen elnyomta a helyi üzeneteiket. „Az EP-kampány jegyében nagy volt a mozgósítás – számos településen sokkal többen mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt –, ami azt eredményezte, hogy hiába kaptunk több szavazatot, mert mandátumban ez kevesebbet ért, mint 2020-ban. Van, ahol emiatt kevesebb helyi önkormányzati képviselőnk lesz” – mutatott rá.

Az EMSZ elnöke ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy pártja eleget tudott tenni az RMDSZ-szel kötött választási megállapodásának, és részt vettek az EP-választási kampány mozgósításában, az erdélyi magyarság a következő időszakban is európai parlamenti képviselőket tud küldeni Brüsszelbe. Eme nyilatkozatát annak fényében érdemes értékelni, hogy ő maga is az RMDSZ frakciójában ül a román parlamentben, a két szervezet közti megállapodás értelmében.

Zakariás szerint pártja jelöltjei mindenhol emberi méltóságukat megőrizve ,,pozitív üzenettartományban” dolgozták le a választások előtti heteket, amit a párt elnökeként pozitívan értékel. Ezzel nyilvánvalóan arra célzott, hogy az RMDSZ egyes politikusai jellemtelenül és ízléstelenül viselkedtek a kampányban, Biharban például kártékony rovaroknak nevezték az EMSZ vezetőit és szimpatizánsait. ,,Az Erdélyi Magyar Szövetség megtartotta keresztény-nemzeti elkötelezettségét, ahogyan az EMNP és MPP fúziója után elindult. A következő években ezen a vonalon szeretnénk erősíteni” – mondta Zakariás.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kelemen Hunor újabb blöffje

Következő hír

Közönséges gyilkosok voltak

Related Posts
Total
0
Megosztás