Az EMSZ vezetői a MÁÉRT ülésén

Budapest, 2022. november 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülésén a Várkert Bazárban 2022. november 18-án. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (b2), Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség állampolgársági ügyekért felelõs miniszteri biztosa (b) és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelõs államtitkár (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tegnapi, a budapesti Várkert Bazárban megtartott ülésén részt vett Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke és Csomortányi István, az EMSZ elnökhelyettese is – közölte ma az újan bejegyzett erdélyi magyar párt sajtóirodája.

Az EMSZ vezetőinek aktív jelenléte a magyar kormány, a magyarországi parlamenti pártok, valamint a képviselettel rendelkező határon túli magyar politikai szervezetek legmagasabb szintű tanácskozói fórumán nemcsak az EMSZ erdélyi politikában betöltött szerepét jelzi, hanem különös jelentőséggel is bír, hiszen épp a MÁÉRT-ot megelőzően jöhetett létre – két év jogi huzavona és bírósági akadályoztatás után – az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt fúziójából az Erdélyi Magyar Szövetség.

Az EMSZ sikeres bejegyzésével egyidőben két – a Kárpát-medencei magyarság szempontjából fontos (délvidéki és felvidéki) – választás is lezajlott, az elért magyar sikerekhez pedig a MÁÉRT résztvevői gratuláltak.

A tanácskozás további (főbb) tanulságai az EMSZ szerint a következők:

– Magyarországnak ma több szövetségese van a nemzetközi térben, mint korábban, ez pedig nélkülözhetetlen nemcsak az anyaország, de a teljes Kárpát-medencei magyarság stabilitásának és biztonságának megteremtéséhez.

–  Európa keresztény értékeinek és hagyományainak megőrzése közös feladatunk. Magyarország és a határon túli magyarság kapcsolata is ezekre a közös értékekre épülnek, Magyarország és a hozzá hasonló, nemzeti-keresztény alapokon álló kormányok együttműködése pedig közös európai érdek.

– Egy átalakulóban lévő világrend részei vagyunk, a feladatunk pedig, hogy annak alakítóivá is váljunk. Épp ezért Közép-Európa megszervezése mindennél fontosabb feladat, Magyarország nemzeti kormánya pedig e munka éllovasa, törekvéseit pedig a határon túli magyar közösségek is támogatják.

– Az elhibázott szankciós politika nem érte el célját, sőt, jól látható, hogy azok elsősorban az európai gazdaságokat gyengítik.

– A háborúra adható egyetlen válasz a tűzszünet és a hosszútávú béke szüntelen követelése. Ez nem a mi háborúnk, így mindent el kell követni, hogy az európai országok kimaradjanak belőle. Magyarország kormánya jó példával szolgál e tekintetben is.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Eljutott az Europa Nostra-díj a kincses városba

Következő hír

Brüsszelben ünnepeltek Magyarország ellenségei

Related Posts
Total
0
Megosztás