Eljutott az Europa Nostra-díj a kincses városba

 Mint ismeretes, a kolozsvári Vallásszabadság Háza – a volt unitárius püspöki rezidencia – helyreállítását Európai Örökség Díjjal / Europa Nostra Díjjal tüntették ki.

A „kincses város” egyik legkorábbi, 15. századi, látványos építészeti részletben gazdag polgárházának helyreállítása 2009–2019 között zajlott. A felújítás Magyarország és Románia kormányainak, valamint Kolozsvár önkormányzatának támogatásával, több tucat szakember közös munkája által valósult meg. Az eszmei elismerés látható alakja egy oklevél, illetve egy bronzplakett, ami a helyreállított épületen került elhelyezésre. A díjat Prágában adták át 2022. szeptember 26-án, amit a műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó páneurópai non-profit szervezet, az Europa Nostra hagyományai szerint a helyszínen is megerősítettek. Ez az ünnepi együttlét ma, november 19-én Kolozsváron, a belvárosi unitárius templomban, majd a Vallásszabadság Házában zajlott.

Az Europa Nostra-díj 1978-tól jutalmazza Európa kiemelkedő műemlékhelyreállításait. A szakmai szervezet által alapított díj 20 éve az Európai Unió legmagasabb örökségvédelmi kitüntetésévé vált. A díj hagyományosan a műemlék helyreállítását összességében jutalmazza, tehát nem kiemelten egy személy, vagy szakág, hanem a helyreállításban résztvevő teljes csapat, tervezők, szakértők, kutatók, restaurátorok, kivitelezők, és a tulajdonos közös teljesítményét ismeri el.

A kolozsvári ünnepséget Rácz Norbert Zsolt lelkész áhítata nyitotta meg. Ezt követően Kovács István püspök köszöntő beszédében 1Kor 3,10 alapján szólt a jelenlevőkhöz. Elmondta, hálás azért, hogy a Magyar Unitárius Egyház felismerte, a múltnak eme gyönyörű darabja többre hivatott a püspöki rezidenciánál, többre hívta a történelem. Így ezt az örökséget, a vallásszabadság szellemiségének ajánlotta fel. Úgy lehetett igazán a miénk, hogy odaajándékozzuk a közösségnek.

Köszöntőbeszédet mondott Kolozsvár önkormányzata nevében Oláh Emese alpolgármester, Florin Irinel Frunză, a román Egyházügyi Államtitkárság vezetésével megbízott igazgató, a bukaresti Európai Alapok Minisztériumának képviseletében Hegedüs Csilla államtitkár, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának részéről pedig Grezsa Csaba főkonzul. Ramona Chiriac, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője videóüzenetben köszöntötte a jelenlevőket.

Az Europa Nostra-díjat Piet Jaspaert, az Europa Nostra alelnöke adta át. Beszédében elmondta, a bizottság azt díjazta, hogy ez a súlyosan megrongálódott magánépület, egy összetett helyreállítási folyamatot követően dinamikus, a közösség által széles körben használt közösségi térré alakult át.

Furu Árpád, a Magyar Unitárius Egyház műemlékvédelmi szaktanácsadója zárta a köszöntőbeszédek sorát. Elmondta, ahhoz, hogy a projekt valóban sikeres legyen, kellett mindenekelőtt ez az értékes épület, ami folyamatosan szolgáltatta a meglepetéseket, jelentősen hozzájárulva Kolozsvár múltjának jobb megismeréséhez. Kellett a jó tulajdonos, aki jó koncepciót dolgozott ki, türelmes volt és megbízott a szakemberekben, majd megtett mindent azért, hogy jó gazdája legyen az épületnek. Kellett a kiváló csapat, amely legjobb képessége szerint, kitartással és lelkesedéssel végzi a maga szakterületén a lehető legjobb munkát.

Közreműködött a Brassai-vonósnégyes, amely Brassai Sámuel csellóját is megszólaltatva Kodály- és Brahms-darabokat adott elő.  Az ünnepség a Vallásszabadság Háza homlokzatára elhelyezett Europa Nostra-plakett leleplezésével, majd állófogadással zárult – közölte a Magyar Unitárius Egyház sajtóosztálya.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás