Brüsszelben ünnepeltek Magyarország ellenségei

Malin Björk és Gwendoline Delbos-Corfield baloldali képviselők közreműködésével az Európai Parlamentben is bemutatták a Meseország mindenkié című első magyarországi LMBTQ-mesekönyvet, annak apropóján, hogy a kötetet immár a tizedik európai nyelvre fordították le – adta hírül a Magyar Nemzet.

A brüsszeli eseményen a mesekönyvet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület képviseletében Rédai Dorottya, valamint Nagy M. Boldizsár szerkesztő, Tompa Andrea és Horváth Rebeka írók vettek részt, a kötet bemutatása mellett pedig a Magyarországon élő szexuális kisebbségek helyzete is szóba került. A visszajelzések szerint a Magyarországon botrányokat okozó kiadványnak „nagy sikere” volt Brüsszelben.

A kötetet méltatva – amelyet az LMBTQ-ellenállás szimbólumának könyveltek el – a svéd Baloldali Párt képviselője, Malin Björk kijelentette: ez a mesekönyv – amelyet jelenleg éppen a lányának olvas – minden szülő álma. Az új Sargentiniként emlegetett, Magyarországról jelentést készítő Gwendoline Delbos-Corfield Twitter-bejegyzésében pedig úgy fogalmazott, hogy a Meseország mindenkié mindent reprezentál, amitől a Fidesz fél: egy befogadó társadalmat, ahol a gyerekek és a felnőttek kivirágozhatnak, függetlenül attól, hogy kik ők. A zöldpárti EP-képviselő ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a könyvbemutató egy jó alkalom arra, hogy emlékeztessen: még ha sikerül is megakadályozniuk a Fidesz uniós forrásokhoz jutását, a jogállamisági helyzet annyira riasztó Magyarországon, hogy sokkal többet kell tenni, egyebek mellett a 7-es cikkely szerinti eljárást sem kell feladni.

Érdemes megjegyezni, hogy Björk és az angol-francia Delbos-Corfield az Európai Parlament Jogi Bel- és Igazságügyi Bizottság delegációjának (LIBE) tagjaként 2021 őszén több napig voltak Magyarországon, ahol zömében a magyar balliberális ellenzék berkeiből szereztek információkat, ismereteket.

A svéd Baloldali Párt képviselője emellett a „labriszosokat” is jól ismeri, mivel idén szeptemberben az egyesület közreműködésével megszervezett első budapesti leszbikusfelvonuláson, valamint az azt megelőző Európai leszbikuskonferencián – amelynek a Soros-féle Közép-Európai Egyetem (CEU) adott otthont – szintén részt vett. Így viszont már nem is olyan meglepő, hogy Labrisz Leszbikus Egyesület LMBTQ-kötete egészen az Európai Parlamentig jutott.

Nem meglepő az sem, hogy akárcsak Delbos-Corfield, a leszbikus Björk is a Magyarországnak járó uniós pénzek megvonását szorgalmazza. A svéd politikus nemrégiben egy felszólalásában azt nehezményezte, hogy a testület vezetői nem tesznek eleget a magyar demokráciáért. Ő viszont megígérte, hogy ki fog állni mindenki mellett, aki a demokráciáért harcol Magyarországon, azt azonban elvárja, hogy az Európai Bizottság is kivegye a részét a munkából, és ne folyósítson támogatást Orbánéknak. Véleménye szerint ugyanis abból a kormány a demokrácia lebontását folytatná.

A címképen balról a harmadik Tompa Andrea pedig nem más, mint az 1971-ben Kolozsváron született író, színikritikus, aki 1990 óta Budapesten él és az évek során különböző fontos pozíciókba sikerült avanzsálnia a színházi világban, ugyanakkor a fideszes kultúrpolitika egyik kegyeltjeként számos díj és ösztöndíj kedvezményezettje, aki a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen is tanít.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az EMSZ vezetői a MÁÉRT ülésén

Következő hír

Tinédzserhalál egy gyulafehérvári fitneszteremben

Related Posts
Total
0
Megosztás