Az orgona még Székelyföldön sem zongora!

Az erdélyi (főleg székelyföldi sajtó) egy része nagy szenzációként tálalta a tegnap, hogy „Rákász Gergely koncertzongorista ismét fellép Székelyföldön” – holott a 45 éves kiváló magyarországi előadóművész sohasem volt zongorista, a hangszere ugyanis az orgona.

A kevésbé dilettáns cikkírók már pontosabban fogalmaztak: „Rákász Gergely koncertorgonista a tavasz egy részét – immár hagyományosan – Erdélyben tölti, ahol többállomásos turné keretében találkozik a közönséggel.” A Lords of the Organ című sorozat hatodik évada a Parádé és pompa nevet kapta, ezúttal pedig a „hangszerek királynőjének” is nevezett orgona „show-jellegét” mutatja be.

A turné során Rákász Gergely új, egyedi, Future Organ nevű hangszerét is bemutatják, amely megjelenésében egy távoli galaxis felé induló kecses űrhajót idéz, hangzásában pedig a legnagyobb katedrálisok szent csendjeitől az ott felállított gigászi hangszerek morajló hangtömegéig mindent a hallgatók elé tár. A bensőséges nyugalmat az újonnan megjelent Organ Meditation című lemezről vett Bach- és César Franck-idézetek teremtik meg, majd Vivaldi A négy évszakából a gazdag és bohém Ősz tétel csendül fel, allegorikusan ábrázolva a megérdemelt munka gyümölcsét, a vadászat örömét és a borivás veszélyeit. A Gladiátorok indulójával az ókori Róma cirkuszaiba, Edward Elgar Parádé és pompájával a királynő előtt tetszelgő angol tisztek elegáns felvonulásaira, Antonin Dvořák Largójával pedig az Újvilágba „látogatunk el”.

A koncert vendégművésze Dénes Dorottya sepsiszentgyörgyi csellista, a Rákász Gergely Alapítvány fiatal tehetsége. A 2018-ban létrehozott civilszervezet fiatal tehetségeket karol fel, és a mai Magyarország határain túl élő magyar közösségek számára szervez koncerteket.

Az erdélyi turné állomásai: május 12., péntek: négyfalusi (Brassó megye) multikulturális központ (jegyek elővételben a Pilvax vendéglőben, illetve a Frézia Mánia virágüzletben, Négyfaluban); május 13., szombat: Székelyudvarhely, mozi (a néptáncműhely pénztárában); május 14., vasárnap: Gyergyószentmiklós, örmény katolikus templom (a turisztikai információs irodában); május 15., hétfő: Marosvásárhely, kultúrpalota (a kultúrpalota jegypénztárában); május 17., szerda: Csíkszereda, református templom (a Szakszervezetek Művelődési Háza pénztárában); május 19., péntek: Kovászna, református templom (jegyek a művelődési házban); május 20., szombat: Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház (a Vigadó jegypénztárában); május 21., vasárnap: Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirág utcai református templom (belépők a kulturális szervezőirodában). Egy jegy ára 40, illetve Kovásznán 30 lej.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Fokozódik a magyarellenesség Romániában a választási év előtt

Következő hír

Sepsiszentgyörgy megint román bajnok lett

Related Posts
Total
0
Megosztás