Az orvosi nemtörődömség újabb áldozata

Újabb áldozatot szedett a kórházi szakemberhiány, tehetetlenség, alkalmatlanság és/vagy nemtörődömség: egy 52 éves Szatmár megyei férfinak, aki robogóbalesete után még saját lábán szállt be a mentőautóba, az esés nyomán megrepedt a légcsöve, és állapota olyannyira súlyosbodott, hogy a szatmárnémeti kórház – saját mellkassebész hiányában – más intézményekhez fordult segítségért. Ám állítólag Kolozsváron, Nagyváradon és Nagybányán is elutasították a páciens átvételét. A beteg közben meghalt.

A megbotránkoztató esetről a fővárosi Pro Tv számolt be – írta a Krónika. Az immár román többségű partiumi Krasznabéltek (románul Beltiug, németül Bildegg) községből származó áldozat Németországban dolgozott sofőrként, szabadságát töltötte itthon. Múlt csütörtökön robogóra szállt, és egyik pillanatban elvesztette egyensúlyát és elesett. Egy járókelő felhívta a feleségét, majd mentőt hívtak. A mellkasát fájlaló férfi saját lábán szállt a mentőautóba. A szatmárnémeti kórházban azt közölték a családtagokkal, hogy a beteg állapota stabil, CT-t készítettek, és folytatják a vizsgálatokat. Ám csaknem tíz óra elteltével arról értesítették a feleségét, hogy leállt a páciens szíve, de sikeresen újraélesztették. Mire azonban a házastárs a kórházba ért, a balesetben légcsőrepedést szenvedő férfi elhunyt.

A feleség elmondása szerint csak akkor tudta meg, hogy közben a szatmári orvosok kérték a férje átszállítását más kórházakba, sikertelenül. A Szatmár Megyei Kórházban ugyanis nincs mellkassebészeti osztály, de még egyetlen szakember sem – számolt be a bukaresti bulvártévé. Megszólaltatták a család ügyvédjét is, aki szerint bűnvádi feljelentést tesznek, hogy kiderüljön: miért utasították vissza más kórházak a súlyos állapotba került beteg átvételét, illetve pontosan mikor kérték az áthelyezést. Vasile Barbu, a betegek jogait védő egyesület elnöke szerint a szatmári intézmény képviselőinek tovább kellett volna próbálkozniuk, Marosvásárhelyen, Jászvásáron (Iași), Bukarestben, azonnal jelezve, ha valahol elutasították őket, és sürgősen tovább kellett volna próbálkozni.

Vasile Mureșan, a kolozsvári tüdőkórház menedzsere állítja: nem kaptak hivatalos áthelyezési kérést, csak tanácsot kértek tőlük. Beszámolója szerint a szatmári sürgősségi osztály orvosa valóban megkereste a kolozsvári intézmény mellkassebészeti osztályának ügyeletes orvosát. Utóbbi azt tanácsolta, forduljanak a legközelebbi mellkassebészeti osztályhoz, az „egy óra távolságra lévő” nagybányai intézményhez, mely jól felszerelt, intenzív ellátást is biztosít. „Pontosan megmondták, mit kell tegyenek” – fogalmazott a kolozsvári menedzser. Ehhez képest a szatmári illetékesek azt állítják: bár a beteg szállítható állapotban volt, Kolozsváron, Nagybányán és Nagyváradon is elutasították átvételét…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ciki magyarnak lenni? Szerintük igen!

Következő hír

Román katonai erődemonstráció Sepsiszentgyörgyön

Related Posts
Total
0
Megosztás