Az RMDSZ-monopóliumnak rengeteg hátránya van

Az Erdélyi Magyar Szövetség háromszéki szervezetének kampányzárójáról a Székelyhon.ro tudósított méltánylandó objektivitással, amit azért érdemes kiemelni, mert több olyan magyar sajtóorgánum létezik Romániába, ami kizárólag az RMDSZ-propagandát nyomatja.  Az alábbiakban szemlézzük a beszámolót.

Az EMSZ háromszéki szervezete kampányprogramot összegző sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat szerdán. Jelen volt a párt Kovászna megyei tanácselnöki tisztségért versenybe szálló Fazakas Péter és több megyeitanácsos-jelölt is.

Fazakas elsősorban azt hangsúlyozta, hogy legfőbb céljuk a jólét megteremtése, amihez nyilván fontos tényező a pénz, ez pedig csakis egy dübörgő gazdaságban áramlik. A jólét a magyarság megmaradásához is elengedhetetlen, hiszen miközben 1990-ben Erdélyben még 1,7 millió magyar élt, 2021-ben már csak egymillió. Háromszéken is nagymértékű a fiatalok elvándorlása, bő harminc év alatt 33 ezerrel lettünk kevesebben (bár ez a szám nem kizárólagosan a külföldi munkavállalás számlájára írható). „Az utolsó órában megfordítanánk a tendenciát” – mondta Fazakas Péter, aki ezt vállalkozások idevonzásával, helyi cégek felvirágoztatásával, adókedvezmények nyújtásával képzeli el, azzal a végső céllal, hogy elérje: a cégek olyan fizetéseket ajánljanak, amelyek mellett a munkavállaló nem érez késztetést a külföldi munkalehetőségek után kutatni.

Az életszínvonal növeléséhez elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy minden önkormányzatnál pályázatíró csoport működjön, mert csak ott van fejlődés, infrastruktúra-fejlesztés, digitalizálás, ahol sikerül lehívni pályázati pénzeket. Az EMSZ háromszéki szervezetének gazdasági céljai között szerepel még felvásárló- és értékesítőközpontok létesítése a kistermelők érdekében. Nyolc év megyei önkormányzati tapasztalattal a háta mögött Fazakas Péter úgy véli, hogy a megyei tanács a kulturális támogatásokat „egyenlők és egyenlőbbek” között osztotta el, ezen is változtatna, illetve a sportklub támogatását ahhoz a feltételhez kötné, hogy az minél több helyi játékosnak nyújtson esélyt a fejlődésre, érvényesülésre. Emellett a tömegsport gyakorlásának is kedvezne azzal, hogy minden községben sportbázisokat hozna létre. A praxist kezdő háziorvosoknak minden községben rendelőket építenének és szerelnének fel, mert az egészségügyi ellátásban alapvető fontosságúnak látja a háziorvosi ellátását.

Az EMSZ ígéri továbbá, hogy győzelme esetén a megyei tanács ülésein biztosítja a magyar nyelv használatát, román tolmácsolás mellett, mert erre a törvény lehetőséget ad. Támogatná az egyházakat, „mert ők a nemzeti identitás fellegvárai, de anélkül, hogy a lelkészeket bármire is elköteleznénk” – fogalmazott Fazakas.

Kátai Zsuzsa tanácsosjelölt pedagógus az oktatási rendszer jelenlegi hiányosságain változtatna az EMSZ győzelme esetén: az iskolák digitalizálása, a fejlett technológia rendszergazdák nélkül nem sokat ér, vélekedett. A kisegítő személyzet alkalmazásának korlátait is nehezményezte, ugyanis nehéz helyzetbe hozza az iskolákat, hogy félnormás titkárnővel, könyvelővel kell működjenek, a pályázatokat nincs ki adminisztrálja. Az ingázó középiskolás diákok nehézségein is enyhíteni kellene az EMSZ szerint, hiszen a falvak és városok közötti elégtelen számú buszjárat miatt sok család kényszerül nagy erőfeszítésekre, és ez ügyben a szülők kérésére sem történt semmi előrelépés. A buszok továbbra is nagy kerülőkkel járnak és a diákoknak nem megfelelő időpontokban – hangzott el a kritika. Végül az erdei utak rossz állapotára is kitért Kátai Zsuzsa. Meglátása szerint ezeket át kellene adni az önkormányzatoknak, legalábbis azoknak, amelyek vállalják karbantartásukat.

Johann Taierling az előtte szólók által elmondottakat azzal egészítette ki, hogy Kézdiszéken is hangsúlyozottan jelen vannak a gondok, az udvarterek városának lakossága 22 ezerről 16 ezerre csökkent az elvándorlás miatt, ez pedig azt bizonyítja, a mostani RMDSZ-es városvezetés nem tud vagy nem akar tenni ennek megakadályozására. Olyan új vállalkozásoknak teremtene az EMSZ kedvező feltételeket, amelyek jól megfizetett új munkahelyeket kínálnának a polgároknak.

Bálint József a maga során azt hangsúlyozta, a monopolrendszert, az egy politikai szereplő által hozott törvényeket, szabályozásokat megszenvedi a társadalom. Ha csak egy szűk réteg birtokolja a hatalmat – nyilvánvalóan az RMDSZ-es klikkre utalva –, annak megszilárdítása után az eltér attól az értékrendtől, amelyet indulásakor hirdetett. „Helyhatósági választáson illik az eddigi eredményeket számba venni, és csak azt megtartani a jövő számára, ami jó” – summázott Bálint József, aki mindenkit választásra buzdított, mert vasárnap – a korábbi történelmi tapasztalattal ellentétben – „lesz választási lehetőség”.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Négyévente egyszer használatos tolerancia

Következő hír

Nesze semmi, fogd meg jól!

Related Posts
Total
0
Megosztás