Bebizonyosodott: törvényszegő a román koalíciós kormány

A bukaresti kormány köteles időközi helyhatósági választásokat kiírni azokon a településeken, ahol megüresedett a polgármesteri szék vagy feloszlatták a helyi tanácsot, miután Ludovic Orban megnyerte a kormány ellen ez ügyben indított pert – jelentette be pénteken a Jobboldal Ereje párt.

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) korábban kivált alakulat üdvözölte, hogy a bukaresti ítélőtábla (Curtea de Apel București) csütörtökön a párt elnökének, Ludovic Orbannak kedvező alapfokú ítéletet hozott abban a perben, amelyet a politikus az időközi helyhatósági választások megszervezésének elmulasztása miatt indított a kormány ellen. A tájékoztatás szerint a bukaresti ítélőtábla kötelezi az alperest, azaz Románia kormányát az időközi polgármester-választások, illetve helyhatósági választások kiírására azokon a településeken, ahol a polgármesteri szék megüresedett vagy feloszlott a helyi tanács.

Az Állandó Választási Hatóság 2022. októberi adatai szerint 51 településen kellene időközi választásokat szervezni. A Jobboldal Ereje emlékeztet, hogy a törvény értelmében a polgármesteri szék megüresedésétől, illetve a helyi tanács feloszlásától számított 90 napon belül meg kell szervezni az időközi választásokat. A párt szerint a Ciucă-kormány semmibe veszi az érintett közösségeket azzal, hogy nem tett eleget ennek a kötelességének.

A törvénysértő, alkotmányellenes mulasztásban cinkosan egymást fedezi a három koalíciós párt, a PSD, PNL és RMDSZ, tovább az Állandó Választási Hatóság és a megyei kormánybiztosok. Nem csupán a már említett félszáznál is több közigazgatási egységben működnek elöljárókként olyan vezetők (alpolgármesterek), akiket nem nyertek a 2020-as önkormányzati választásokon, hanem olyan községek is vannak, ahol a képviselő-testület sem ült össze a törvényben előírt módon és időben.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Folyamatos zavargások, kormányellenes tüntetések Franciaországban

Következő hír

Zakariás Zoltán az EMSZ új elnöke

Related Posts
Total
0
Megosztás