Békés volt a megemlékezés az úzvölgyi katonatemetőben

Incidensek nélkül, békében zajlott le a két világháborúban elesett honvédek tiszteletére rendezett megemlékezés ma a nacionalista provokációk színhelyévé vált székelyföldi Úzvölgye katonatemetőjében.

A Székelyhon.ro tudósítása szerint a határvédő hősök előtt tisztelgő zászlófelvonáson, ünnepi beszédeken, ökumenikus istentiszteleten több százan vettek részt. Birtalan Sándor, a községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőt gondozó Csíkszentmárton polgármestere rámutatott: a határvédő székelyek leszármazottai évtizedek óta rendszeresen kijárnak a sírkertbe, hogy nagyapáik, dédapáik bátor helytállására emlékezzenek, nem úgy, mint azok, akik rátelepedtek sírjaikra és megpróbálják átírni a történelmet. „Négy éve már annak, hogy az úzvölgyi hősök álmát időnként hangoskodók zavarják meg, és valótlanságokat akarnak bizonyítani. Nekik üzenjük, hogy mindegy, hogy hányszor rúgnak belénk: erőt a felálláshoz, erőt a folytatáshoz, a kiálláshoz nekünk a Jóisten ad, mert Ő mindenek felett van. Erőt ad hitünk megvallásához, reményünk erősítéséhez, mi pedig benne bízva tesszük a dolgunkat” – idézte a média a településvezetőt.

A Calea Neamului (Nemzet útja) nacionalista szervezet vezetője, az úzvölgyi temetőrongálás vezéralakja, Mihai Tîrnoveanu korábban videóüzenetben biztatta híveit arra, hogy „jól látható módon” vegyenek részt az augusztus 26-i magyar megemlékezésen, úgymond megvédendő az általuk júliusban engedély nélkül kihelyezett 150 fakeresztet. Ennek ellenére nyugalomban, incidensek nélkül telt a hagyományos megemlékezés az erdélyi Hargita és moldvai Bákó megye határán lévő katonatemetőben, ahol Hargita Megye Tanácsának elnöke bejelentette, hogy az illegálisan állított fakereszteket is kiszedetik, de fontos, hogy ezt törvényes úton történjen. A temető szabályzata egyszerű: bárki bemehet, szervezhet megemlékezést, távozáskor koszorút, virágot, gyertyát hagyhat bent, de mást nem.

Mint ismeretes, a Calea Neamului és más román ultrancionalista, ortodox szervezetek hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel az úzvölgyi katonatemetőben a bírósági végzés nyomán június 29-én eltávolított, illegálisan felállított ortodox betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román lobogóval. A rendőrség és csendőrség nagy erőkkel volt akkor jelen a helyszínen, de nem avatkozott be.

E hónap elején félszáz Hargita megyei település polgármestere petíciót nyújtott be a román belügyminiszternek, melyben a törvénysértéshez asszisztáló rendvédelmi szervek passzivitása ellen tiltakoztak, de a beadványra még csak választ sem kaptak.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bértollnokok, eszközemberek

Következő hír

Az ukránok fele már lelépett…

Related Posts
Total
0
Megosztás