Bértollnokok, eszközemberek

Az Origo.hu magyarországi portál azt ígéri, hogy cikksorozatban tárja föl, kik „akarhatták a ferences szerzetes fejét” egyik korábban befogadott neveltje által. A román sajtó közben hisztérikus hangnemben arról cikkez, hogy a magyar köztársasági elnök állami kitüntetést adott a Szent Ferenc Alapítvány elnökének, akit kertelés nélkül felelősnek tartanak állítólagos zaklatási, molesztálási ügyekben. A Rágalmazásért elítélt újságírót bízott meg a dollármédia Böjte Csaba lejáratásával című írás alább olvasható.

Kifejezetten a Böjte-projektre szerződött a szélsőbalos Mércéhez az az újságíró, akit már korábban is elítéltek becsületsértés és rágalmazás miatt, mert hamisan vádolt meg valakit szexuális erőszakkal. Kulcsár Árpád mindennek ellenére ezúttal is szorgosan gyártotta a Böjte Csabát és alapítványát lejárató cikkeket.

Már korábban is hamisan vádolt szexuális zaklatással valakit az a Kulcsár Árpád, aki a Böjte Csaba és alapítványa elleni cikksorozat egyik létrehozója. Kulcsár lapunk információi szerint közel egy évig vett részt a Böjte-ügy „feltárásában”, és négy lejárató cikket is írt a Mérce nevű – a Jámbor András-féle Szikra mozgalomhoz köthető – szélsőbaloldali portálra a témában.

Pedig Kulcsárnak lett volna oka kerülni a szexuális zaklatás témáját, 2017-ben ugyanis éppen azért kellett lemondania a Transindex főszerkesztői posztjáról, mert kiderült, hogy rágalmazva, hamisan vádolta Váta Lóránd kolozsvári színészt szexuális abúzussal, aki nem sokkal később jogerősen pert is nyert az őt hamisan vádoló Kulcsár Árpád és portálja ellen becsületsértés és rágalmazás miatt. (A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Becsületbírósága is elmarasztalta az exkolozsvári firkászt, aki ezt követően egy időre eltűnt az erdélyi nyilvánosságból – az Ehir megj.)

Kulcsár akkor mindössze az állítólagos áldozat verziója alapján írt lejárató cikket Váta ellen, ami kísértetiesen hasonlít a mostani Böjte Csaba és alapítványa elleni akcióhoz, ahol szintén úgy jelentettetek meg cikkeket baloldali újságírók, hogy a vádlottal nem is sikerült beszélniük, az áldozat állításait cáfolók véleményét pedig figyelmen kívül hagyták. Mindezt Szabó Tünde, az ügyet kirobbantó Átlátszó Erdély portál munkatársa megkeresésünkre azzal intézte el: aki eddig kétségbe vonta Mónika (az áldozat – a szerk.) állításait, arról győzött meg, hogy maga a kétségbe vonó személy megsértődött Mónikára, vagy jókora érdeke fűződik ahhoz, hogy megkérdőjelezze Mónika állításait.” A vádló Mónika történetét viszont azért is hitelesnek ítélte Szabó, mert annak „részletei egybecsengenek a szexuális abúzusról szóló kutatások általános eredményeivel”.

Kulcsár Á.

A hamis abúzus-vádba belebukó Kulcsár Árpád egyébként nem is titkolta, hogy kifejezetten a „Böjte-projektre” szerződött a Mércéhez. Korábban maga írta ki büszkén a Facebookra, hogy egy több hónapos, határokon átívelő „nyomozás” miatt került a szélsőbalos portálhoz. Május végén pedig, mint aki jól végezte dolgát, nyilvánosan is elköszönt a Mércétől, miután megosztotta az utolsó Böjte atyát lejárató anyagát a közösségi médiában.

Mint ismert, nemrég kiderült, hogy tudatos médiakampányt kreálhattak Böjte Csaba lejáratására a baloldalon, ami azonban megbukott, miután Mónika, az ügy koronatanúja, akinek vallomására építették az akciót, maga kért nyilvánosan bocsánatot az őt korábban befogadó ferences szerzetestől, és azt írta: „végre sikerült eltávolítani a mérgező embereket, akik a maga fejét akarták általam”.

Az Origo oknyomozó munkába kezdett, hogy feltárja, kik és miért akarhatták Böjte Csabát lejáratni ezzel az egyre zavarosabbnak látszó akcióval. Hamarosan további cikkekben mutatjuk be, mit sikerült megtudnunk az érintettektől és az ügy részleteit valóban jól ismerő erdélyi forrásainktól, valamint részletesen közöljük, hogyan igyekezhettek tönkretenni rosszakarói a Dévai Szent Ferenc Alapítványt és annak gyermekek ezreit befogadó vezetőjét.

Annyi már most bizonyos, hogy erre az alantas feladatra Kulcsár Árpád személyében – többek között – egy olyan újságírót sikerült megnyerni, aki korábban egyszer már belebukott egy hasonló jellegű lejárató akcióba, és jogerősen elítélték hamis, rágalmazó abúzusvád miatt.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Franciaország: a jelenlegi helyzet nem tartható

Következő hír

Békés volt a megemlékezés az úzvölgyi katonatemetőben

Related Posts
Total
0
Megosztás