Bürokrácia hátráltatja a lövétei óvoda építését

2020 előtt csak egyetlen óvoda működött a Hargita megyei Lövétén, ám annak programja délután egy órakor lejárt, így muszáj volt elhozni onnan gyerekeket délután, ami sok nehézséget okozott a munkába járó szülőknek; emiatt voltak, akik más településen kerestek megfelelő kisdedóvót gyermekeiknek.

Az önkormányzat és a helyi római katolikus egyházközség is úgy ítélte meg, hogy elengedhetetlen egy hosszabbított programmal üzemelő intézmény létrehozása a településen, ezért külön-külön pályázatot nyújtottak be más-más programokba. A plébánia a magyar kormánytól kért segítséget, a pénzeket pedig viszonylag gyorsan fel lehetett használni, így 2019-ben már át is adhatták az új épületet.

Az RMDSZ-vezetésű önkormányzat az Európai Unió Vidéki Beruházások Ügynökségétől (AFIR) kapott 500 ezer eurós támogatást, ám számos bürokratikus munkafolyamatot követően sikerült ugyan közbeszerzési eljárást hirdetni, de nyertest nem hirdethettek, hiszen óvások történtek. Az köztudott, hogy Romániában amilyen könnyen meg lehet óvni bármit, olyan nehezen és lassan történik ezen óvások elbírálása.

Időközben problémát okozott az építkezési anyagok árának növekedése is, így a lövétei óvodai projekt értéke 200 ezer euróval emelkedett, amit önrészként kell biztosítania a községnek. Reménykednek némi költségvetés-kiegészítésben az AFIR-tól, ám előreláthatólag nem fogja fedezni a költségek emelkedését.

(Forrás: Székelyhon.ro)

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás