Drágán adja magát Bródy Erdélyben

Már a múlt év végén lezavart pár előadást Romániában a balliberális dalnok és megmondóember, Bródy János, a téli pihenőt követően pedig „a nagysikerű erdélyi turnéja” folytatását harangozta be a dollármédia. 2024 márciusában Arad, Szatmárnémeti, Nagyvárad és Kolozsvár az úticélja.

„A magyar rockzene legtermékenyebb művészeként” bemutatott énekes-gitáros jellemzéséből kihagyták az „egyik” szót, s bár több mint 800 dalszöveget írt és 200 dalt szerzett, ettől még nem vált úgymond csúcstartóvá.

A szövegíró és dalszerző Bródy János a Kádár-rendszer ikonikus alakja volt, aki az aczéli kultúrpolitika hármas egységében megjárta a „tűrt, tiltott, támogatott” szint mindegyikét. Tagja volt az egykori legendás Illés és Fonográf zenekaroknak, Koncz Zsuzsa és Halász Judit házi szerzőjeként is ismert, de már 1980-ban is kiadott szólóalbumot, évtizedek óta folytat szólókarriert. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület elnöke volt 1998 és 2011 között.

Bródy a rendszerváltás után az SZDSZ-ben találta meg a helyét, az azóta a történelem szemétdombjára került szélsőliberális politikai formáció fő támogatója és arca volt éveken át. A polgári-nemzeti oldal regnálása óta „nap mint nap lejáratja magát és életművét, immár nem generációk szócsöve, csupán egy ócska, köpönyegforgató baloldali hisztériakeltő” – írta róla pár hete a Magyar Nemzet.

Mező Gábor nemrégiben megjelent A kultúra megszállása című, nagysikerű tény- és múltfeltáró könyvében a következőket írja Bródyról: „Korántsem volt olyan ártatlan, ügyefogyott káder, hiszen szakszervezeti vezetőként az 1981-es tatai rocktanácson Aczél György kultuszminiszter embereitől lényegében Nagy Feró és az »elhajló« rockzenészek betiltását követelte. Ami nem meglepő, hiszen a nagy hivatásos lázadó akkoriban Koncz Zsuzsával és Sztevanovity Zoránnal az Országos Béketanácsban és KISZ-rendezvényeken tüsténkedett.”

Legutóbb azzal került be a bulvársajtóba, hogy decemberben San Franciscóban bíróság elé állították, majd két év börtönre ítélték a zenész fiát, Bródy Dánielt. A vád szerint az informatikus bosszúból feltörte az őt alkalmazó bank rendszerét, miután kirúgták. Az ítélet értelmében arra is kötelezték, hogy fizessen meg 529 ezer dollárt, vagyis 182 millió forintot!

Bródy János mostani partiumi és erdélyi turnéja állomásai: Szatmárnémeti (március 16.), Kolozsvár (március 17.), Arad (március 18.) és Nagyvárad (március 19.). Ez utóbbi városban 90 és 110 lej (azaz 18 és 22 euró) közötti áron vesztegetik a belépőjegyeket a koncertre, ami egy romániai havi minimálbér huszadrésze.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Tüntetés Bukarestben Verespatak-ügyben

Következő hír

Dicsekvő hazaárulók a baloldalon

Related Posts
Total
0
Megosztás