Tüntetés Bukarestben Verespatak-ügyben

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) több parlamenti politikusa és helyi választottja tüntetett ma délelőtt a kormánypalota előtti téren, kifogásolva, hogy a kormány tagjai játékszerüknek tekintették a nemzetgazdaságot és Románia megítélését a Verespatak-per folyamán.

A tiltakozók kifeszítettek egy több mint 30 méteres bannert a következő felirattal: „Verespatak ellenáll. Ciolacu eljátssza Románia jövőjét a tőzsdén”.

Diana Buzoianu képviselő, az alsóház környezetvédelmi szakbizottságának alelnöke a helyszínen kijelentette, hogy a kártérítési per lezárása előtti megnyilvánulásaival Marcel Ciolacu miniszterelnök az ügyeskedők tőzsdei nyerészkedését segítette. Azt is elmondta, hogy akciójukkal a neoliberális USR politikusai szeretnének köszönetet mondani az ügybe bekapcsolódó civil társadalomnak és a pert megnyerő ügyvédeknek. Buzoianu emlékeztetett: a kormányfő öt héten keresztül azt hangoztatta, hogy a román állam el fogja veszíteni a kártérítési pert. Szerinte ma már az egész ország számára nyilvánvaló, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnökként „a saját országa ellen fogadott volna”.

Az USR elnöke, Cătălin Drulă hétfőn bejelentette, hogy feljelentette a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) a verespataki (Erdélyi-érchegység) aranybányászati projekt ügyében Marcel Ciolacu kormányfőt tőzsdei manipuláció, hivatali visszaélés, hűtlen kezelés és csalás miatt. A politikus közölte, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnál (ASF) és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) is bepanaszolta a miniszterelnököt. Drulă szerint törvénysértésnek minősülnek a kormányfőnek azok az ítélethirdetés előtti nyilatkozatai, miszerint a román államot több milliárd dolláros kártérítés kifizetésére fogja kötelezni a nemzetközi választottbíróság a verespataki bányaprojekt meghiúsítása miatt. „Nagyon jól tudjuk, hogy ezek a nyilatkozatok azonnali hatást gyakoroltak a verespataki projekt mögött álló Gabriel Resources vállalat részvényeinek tőzsdei árfolyamára” – jelentette ki.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas erdélyi író

Következő hír

Drágán adja magát Bródy Erdélyben

Related Posts
Total
0
Megosztás