Egyre több cég kerül bajba Romániában az előző évhez képest

Csaknem húszezer cég zárt be Romániában az év első két hónapjában. A fizetésképtelenné vált, működésüket felfüggesztő és felszámolt vállalkozások száma több mint 20 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában – állapította meg a román Economedia.ro gazdasági portál csütörtökön a Sierra Quadrant felszámolócég elemzését ismertetve.

Az első két hónapban 11 227 vállalkozást töröltek a cégjegyzékből (ez 17,1 százalékos növekedés), 5155-öt oszlattak fel (+24,4 százalék), 2465 függesztette fel tevékenységét (+22,2 százalék), és 962 vált fizetésképtelenné (+18 százalék) Romániában.

Két évnyi világjárvány után a romániai cégek többsége pénzügyileg kimerült. Az infláció, az energiaárak ellenőrizetlen emelkedése most sűrűn szedi áldozatait, elsősorban a kereskedelemben, vendéglátásban és építőiparban – állapítja meg az MTI által közreadott elemzés. Az első két hónapban 1580 kereskedelmi cégek oszlattak fel, 30 százalékkal többet, mint 2021 azonos időszakában.

Az ukrajnai háború és az Oroszországra kivetett embargó, ahonnan az építőanyagok 30 százaléka származott, jelentős áremeléseket eredményezett az építőiparban, az ágazat válsága pedig más ágazatokban működő cégek tízezreit sodorja bajba az ingatlanfejlesztőktől a pénzügyi közvetítőkig és munkaközvetítőkig. A cégek finanszírozási gondokkal is küzdenek, amit súlyosbít a logisztikai költségek növekedése. Az elemzés szerint a bajba került cégek 60 százalékának gondjai a fogyasztás csökkenésével kapcsolatosak, ami bevételeik visszaesését eredményezte.

„A bizalmatlanság az üzlet rákfenéje: ez a legrosszabb a gazdaságnak. Ha már nem bízol a partnereidben, rendkívül nagy előleget kérsz, az olyan akadályokat gördít az üzleti folyamatokba, amely súlyos károsodást eredményez, főleg az olyan kicsi, tőkehiányos, sérülékeny gazdaságokban, mint amilyen a román” – idézték Ovidiu Neacşut, a felszámolócég társtulajdonosát.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a romániai cégek több mint kétharmada késve egyenlíti ki a számlákat, a kifizetések átlagos ideje a két évvel ezelőtti 120 napról 145 napra nőtt. A román gazdaságban a behajtatlan tartozások mértéke jelenleg meghaladja a 350 milliárd lejt – írta a gazdasági portál.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A kijevi rezsim hamis híreket terjeszt az orosz kézre került ukrán atomerőművekről

Következő hír

Légikatasztrófák rejtélyeinek nyomában

Related Posts
Total
0
Megosztás