Egyre több külföldi katona érkezik Romániába

Jelenleg csaknem négyezer külföldi katona van Romániában, ha pedig megalakul a múlt heti NATO-csúcson bejelentett új harccsoport, mintegy ötezerre emelkedik az országban állomásozó külföldi katonák száma – írta kedden az egyik hírportál Vasile Dîncu védelmi minisztert idézve.

A tárcavezető szerint nem kizárólag a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca közelében található támaszpontra vezénylik őket, hanem a dél-erdélyi Aranyosgyéresen és Nagysinken, illetve más bázisokon is fogadnak külföldi katonákat feladataiknak megfelelően. A légierő a két nagy katonai repülőtérhez, a dobrudzsaihoz és az aranyosgyéresihez kötődik, a szárazföldi csapatok azonban más térségekben is, az ország különböző részein mozognak. A miniszter megemlítette: román katonák is részt vesznek más NATO-tagállamok védelmében, Lengyelországgal például kölcsönösen küldenek egymáshoz rotációs rendszerben katonákát nemzetközi missziókba.

Vasile Dîncu szerint a júniusi madridi NATO-csúcson véglegesítik, hogy milyen csapatok vesznek majd részt a Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában szervezett harccsoportokban, de ezúttal már nem rotációs rendszerű küldetésekről, hanem a keleti szárny védelmének tartós megerősítéséről van szó.

Egy másik interjúban, amelyet egy fővárosi című lap idézett kedden, Dîncu a román haderőfejlesztési tervekről is beszélt. A tárcavezető szerint Romániának több mint 70 ezer hivatásos katonája van, és ez egyike Európa legjelentősebb hadseregeinek. A mozgósításról szóló hamis hírekre reagálva elmondta, a jelenlegi ukrajnai háborús helyzetben sem merült fel a román hadsereg létszámának bővítése, a tárca egyelőre a katonák felkészítésének, szakértelmének javítását és a felszerelés korszerűsítését tekinti prioritásnak.

Tartalékosokat azonban valóban rendszeresen verbuválnak, Romániának ugyanis mindössze 60 ezer tartalékost sikerült szerződtetnie és kiképeznie, ami távolról sem elegendő ahhoz, hogy egy válsághelyzetre meggyőző katonai választ tudjon adni – írta a bukaresti sajtó.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egységes nemzetben gondolkodó vezetőkre van szükség

Következő hír

A háború folytatódik, mert Kijev nem tágít

Related Posts
Total
0
Megosztás