Éket vert a román hatalom az elégedetlenkedők közé

Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt úgymond egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni – jelentette be ma a román főváros egyik bejáratánál, Afumați térségében demonstrálók szószólója, Dănuț Andruș.

Az Alkotmány téren a főpolgármesteri engedélyben szereplő 100 traktor, 100 nyergesvontató, illetve ötezer ember helyett vasárnap reggel egyetlen teherautó jelent meg, amely vontatóplatformon egy erőgépet is hozott. A főváros prefektusa által kiadott menetrend szerint a traktoroknak és teherautóknak egy megszabott útvonalon, a 6-os főút bukaresti bejárata felől menetoszlopban kellett volna bevonulniuk a parlament elé a hajnali órákban, hogy ne akadályozzák a főváros forgalmát.

Miután a parlament előtti három hektáros parkoló üres maradt, Andruș azt mondta: semmi keresnivalójuk egy politikai párt által bejelentett demonstráción. Szerinte a gazdák és fuvarozók nem hirdetnek tüntetéseket, mindenki ott ad hangot elégedetlenségének, ahol tud. Hozzátette: az ország minden tájáról Afumațin összegyűlt gazdák megmozdulása is spontánul alakult ki, a helyszínen szerveződtek munkacsoportokba, de meggyőződése, hogy az ország megyéiben tüntető gazdák támogatását is élvezik, amikor követeléseikről a kormánnyal tárgyalnak. A gazdák és fuvarozók azt követően határolódtak el a parlament elé meghirdetett háromnapos demonstrációtól, hogy kiderült: erre az SOS Romania párt jogi képviselője kért és kapott engedélyt.

Az afumați tüntetők szószólója szerint a kormány eddigi intézkedései tele vannak átveréssel, ezért a megmozdulások csak akkor érnek véget, amikor az azonnal teljesíthető követeléseikről sürgősségi kormányrendeletek születnek, a többi probléma megoldásáról pedig írásban vállalt határidőkkel menetrendet fogad el a kormány.

Közben Mircea Bogdan Petre ügyvéd azt mondta: ő nem szervezője a megmozdulásnak, azért kért engedélyt a tüntetésre, mert látta, hogy a gazdák és fuvarozók be akartak vonulni járműveikkel a városba, amit a karhatalom az engedély hiányára hivatkozva megakadályozott, korlátozva a gyülekezési szabadságot. „Az újságírók kamerával és mikrofonnal, a gazdák a traktorokkal, a fuvarozók pedig a teherautókkal harcolnak az igazukért. Én ügyvéd lévén egy kérvényt adtam be, hogy segítsem a tiltakozókat. Sajnos Bukarest prefektusa az engedély kibocsátása óta eltelt 72 órában, pártfeladatát nagyon jól teljesítve, lejáratta a gazdák és fuvarozók érdekében meghirdetett, legitim tüntetést” – magyarázta a tüntetők távolmaradását a jogász.

Romániában január 10-e óta munkagépekkel és nehézjárművekkel felvonuló gazdák, illetve fuvarozók spontán tüntetései okoznak fennakadásokat a közlekedésben. A forgalomlassításban megnyilvánuló megmozdulás részvevői állításuk szerint főleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulása, az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak, a Románián áthaladó ukrán gabonaexport törvénytelen romániai értékesítésének megakadályozását követelik, és kárpótlást követelnek az országban feketén értékesített ukrán mezőgazdasági termékek által okozott veszteségekért. A kormányzat tagad, az unióra mutogat és ígéretekkel, fenyegetőzéssel igyekszik megosztani az elégedetlenkedők tömegeit.

De nem csak Romániában nőnek a társadalmi feszültségek. Németország elmúlt napjait például traktorkonvojok, tüntetések és autópálya-blokádok jellemezték. És már nem csupán a gazdák tiltakoznak a regnáló hárompárti koalíció ellen, a felháborodás immár a társadalom mélyebb szöveteit is áthatja. Vannak olyan sajtóvélemények, amelyek szerint már ég a kanóca a puskaporos hordónak a 83 millió ember lakta országban, az Európai Unió legnépesebb államában, ahol már csak a lakosság kétharmada német.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kitüntet a Párt

Következő hír

Tőkés László és Nagy János megbeszélése

Related Posts
Total
0
Megosztás