Elkészült a hiánycsökkentés törvénytervezete Bukarestben

A román miniszterelnök ma bejelentette, hogy véglegesítették a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedések jogszabálytervezetét, amelyért a kormány felelősséget készül vállalni a parlamentben.

A kormányülés elején Marcel Ciolacu kiemelte, a jogszabályjavaslat véglegesítése előtt egyeztettek az érintett szakszervezetek, munkáltatói szövetségek, civil szervezetek és a helyi önkormányzatok képviselőivel, javaslataik nagy részét belefoglalták a tervezetbe. Az intézkedések célja szerinte véget vetni a közpénzek pazarlásának, fellépni az adóelkerülés ellen és méltányos alapokra helyezni az adórendszert.

Ciolacu kijelentette, hogy a jelenlegi adókedvezmények évi 75 milliárd lejtől fosztják meg az államkasszát, az adóelkerülés pedig további 150 milliárd lejjel rövidíti meg a büdzsét. Ezek összesen a bruttó hazai termék 15 százalékát teszik ki. „Románia nem engedheti meg magának többé ezeket a kedvezményeket. (…) Nincs az a modern állam, amelyik ilyen körülmények között működni tudna” – fogalmazott.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az ország költségvetése a munkavállalók adólejeire, a fogyasztásra és az állami beruházásokra alapoz. Ugyanakkor aberráns paradoxonnak nevezte, hogy míg európai viszonylatban Romániában a legmagasabb a munka adóterhe, a tőke megadóztatásának szintje a legalacsonyabbak között van. „Kormányfőként kötelességem Románia érdekeit azon elégedetlen csoportok érdekei fölé helyezni, akik így nem milliárdos, hanem csak százmilliós nagyságrendű nyereségre tesznek szert” – jelentette ki.

Hozzátette, az intézkedésekre azért is nagy szükség van, hogy Románia tudja végrehajtani a helyreállítási tervben (PNRR) vállalt reformokat és hozzáférjen az uniós alapokhoz. A tét több mint 70 milliárd euró és Románia OECD-csatlakozása, amely külföldi beruházások egész sorát vonná maga után. Nem sodorhatók veszélybe ezen stratégiai célkitűzések – emelte ki.

A szocialista Ciolacu ismét hangsúlyozta, hogy nem „megszorításokról” van szó. Mint mondta, megszorító intézkedéseket 2010-ben vezettek be, amikor csökkentek a fizetések és a nyugdíjak, az általános forgalmi adó (áfa – TVA) pedig 19 százalékról 24 százalékra nőtt. Most az élelmiszerek és a gyógyszerek áfája 9 százalék, a tűzifa, a villamos energia és a földgáz áfája 5 százalék marad, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy télen emelkedjenek az árak. Ugyanakkor 10 százalékkal 3300 lejre, az építkezési szektorban pedig 4500 lejre nő a bruttó minimálbér – emlékeztetett. Igaz, ennek kevesebb mint kétharmadát kapja kézhez a munkavállaló.

Hozzátette, a kormány az állami apparátus eddigi legambiciózusabb reformját készül véghezvinni, amely már rég várat magára. „Mivel ez eddig nem történt meg, én majd végigviszem. Nem áll szándékomban meghátrálni. Nagy szükség van erre a reformra, és én felvállalom, mert ez Románia egyetlen esélye a fejlődésre” – szögezte le Marcel Ciolacu.

Korábban már világossá vált, hogy ha a PSD-PNL kormánykoalíció szilárd, akkor az ellenzéknek nincs lehetősége elgáncsolni a jogszabálytervezetet, mivel nincs ehhez elegendő szavazata a törvényhozásban.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás