A lakosság szerint nem jó irányba haladnak a dolgok Romániában

A romániaiak többsége úgy véli, hogy inkább a rossz irányba haladnak a dolgok az országban – derül ki a CURS közvélemény-kutató intézet vasárnap közzétett felméréséből.

A válaszadók 69 százaléka szerint Romániában a dolgok inkább rossz irányba, míg 22 százaléka szerint inkább jó irányba haladnak. Kilenc százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre. A megkérdezettek 41 százaléka ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy egy év múlva még rosszabb lesz a helyzetük, 38 százalék szerint ez nem fog változni, 18 százalék szerint pedig javulni fog.

A felmérés szerint a romániaiakat a következő dolgok aggasztják: infláció, árak (19 százalék), alacsony jövedelem, életszínvonal (17 százalék), korrupció, lopás (16 százalék), munkahelyek (8 százalék), gazdaság, gazdasági válság (7 százalék), egészségügy (7 százalék), külföldi adósság (4 százalék), oktatás (3 százalék), arcátlan különnyugdíjak (3 százalék), migráció (3 százalék), ukrajnai háború (3 százalék), politikai osztály, politikusok (3 százalék), infrastruktúra, utak (3 százalék), adók, illetékek (2 százalék), egyéb (1 százalék).

A felmérésből kiderült továbbá, hogy az állam intézményei közül a lakosság a tűzoltóságban bízik a legnagyobb mértékben. A válaszadók 73 százaléka mondta azt, hogy megbízik vagy nagyon megbízik, 21 százaléka pedig azt, hogy kis vagy nagyon kis mértékben bízik meg ebben az intézményben.

A bizalmi listán a további sorrend: hadsereg (68 százalék nagyon vagy nagyon nagy mértékben, 31 százalék kis vagy nagyon kis mértékben bízik meg benne), az egyház (63 százalék, illetve 35 százalék), az önkormányzat (46 százalék, illetve 54 százalék), a NATO (42, illetve 52 százalék), oktatás, iskola (42, illetve 54 százalék), Európai Unió (35, illetve 59 százalék), média (23, illetve 72 százalék), civil szervezetek (22, illetve 66 százalék), kormány (17, illetve 82 százalék), államelnök (13, illetve 84 százalék), parlament (13, illetve 85 százalék), politikai pártok (10, illetve 88 százalék).

Románia schengeni csatlakozását illetően a válaszadók 27 százaléka volt azon a véleményen, hogy idén ez biztos nem valósul meg, 33 százalék szerint inkább nem, mint igen, 19 százalék szerint inkább igen, mint nem. Nyolc százalék mondta azt, hogy biztosan megvalósul, 13 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni. A csatlakozás kudarcáért a megkérdezettek 41 százaléka szerint Ausztria tehető felelőssé, 21 százalék szerint a román kormány, 12 százalék szerint az EU Tanácsa, 7 százalék szerint a politikai pártok, 14 százalék szerint mások. Öt százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A megkérdezettek többsége (59 százalék) inkább azzal az állítással ért egyet, hogy ‘a nemzetállamoknak nagyobb döntésjogot kellene biztosítani’, míg 26 százalék inkább azzal az állítással, hogy ‘az Európai Uniónak nagyobb hatalomra van szüksége’, míg 4 százalék szerint semmin nem kell változtatni. Erre a kérdésre a megkérdezettek 11 százaléka nem válaszolt, vélhetően fogalmuk sincs ezekről a „geopolitikai huzavonákról”.

A közvélemény-kutatás rámutat arra is, hogy ha jövő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, a megkérdezettek 31 százaléka a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 19 százalék a Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 18 százaléka a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), 11 százalék a Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR), 5 százalék az SOS Románia alakulatra, 4 százalék az RMDSZ-re, 4 százalék a Szociálliberális Humanista Pártra (PU-SL), 4 százalék a Népi Mozgalom Pártra (PMP), 2 százalék a Pro Románia alakulatra, 2 százalék más pártra adna voksát. Mint ismert, a törvényhozásba kétféleképpen juthat be egy párt: megszerzi a szavazatok legalább 5%-át, vagy legalább négy megyében 20 százaléknyi voksot szerez.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Elkészült a hiánycsökkentés törvénytervezete Bukarestben

Következő hír

Döbbenetes székelyföldi magyarellenesség

Related Posts
Total
0
Megosztás