Erdoğan nyert, s szerinte vele együtt a demokrácia

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.

Erdoğan (ejtsd: erdouán) pontban vasárnap éjfélkor szólalt fel az őt ünneplő, hivatalos adatok szerint mintegy 320 ezres tömeg előtt az államfői palota bejáratánál. Beszédében rámutatott: azzal, hogy az elnökválasztás első fordulójával párhuzamosan tartott május 14-i parlamenti választáson a szavazók a kormányoldali pártszövetségnek többséget biztosítottak a törvényhozásban, Törökországban az államfő kezében összpontosuló végrehajtó hatalmat illetően is kifejezték már szándékukat.

Hangsúlyozta, immár félre kell tenni a választási kampány minden vitáját, civakodását, és ideje a nemzeti célok, a nemzeti álmok érdekében egyesülni. Az elkövetkező napok legsürgetőbb ügye az infláció okozta problémák kiküszöbölése – húzta alá. Az országában élő nagyjából négymillió menekülttel kapcsolatban Erdoğan kiemelte, az ő önkéntes hazatérésük is része a politikájának. Elmondta, eddig csaknem 600 ezer szíriai tért vissza országába, terveik szerint pedig néhány éven belül további egymillió menekült hazatérését fogják biztosítani.

Erdoğan a beszédében egy másik kérdést érintve leszögezte: az ő vezetése alatt nem lehetséges annak a Selahattin Demirtasnak, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) volt társelnökének a szabadon engedése, aki terrorvádak miatt 2016 novembere óta ül előzetes letartóztatásban.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) közel végleges, 99,43 százalékos feldolgozottságú adatai szerint Erdoğan nyerte az elnökválasztás második fordulóját, és így magát az elnökválasztást, a még fel nem dolgozott szavazatok ugyanis a kialakult eredményen nem változtatnak. Ő 52,14 százalékkal áll az élen, míg az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroğlu e részeredmény szerint a voksok 47,86 százalékát kapta meg. Az elnökválasztás második fordulója azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie.

A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól. A 69 éves Recep Tayyip Erdoğan a kilencvenes élvekbe Isztambul főpolgármestere, 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014-től államfő. Kilicdaroglu 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke.

A törököknél sem jött be a katyvaszkoalíció

A budapesti Alapjogokért Központ úgy véli, a 2023-as Erdogan-győzelem egy kulcsfontosságú pillanatban szavatolhatja azt, hogy az orosz–ukrán háború a további, a nyugati szélsőbaloldal által erőltetett kiterjesztés helyett inkább marad lokális konfliktus.

– A török baloldali ellenzék ugyanazzal a katyvaszkoalícióval próbálkozott Erdogan ellen, mint idehaza 2022-ben Orbán ellen. Az állítólagos jobboldaltól a baloldalon át a kurd kisebbségig érő koalíció ugyanaz, a hazai közéletből ismert politikai franchise – írja az Alapjogokért Központ a török elnökválasztás eredménye kapcsán a Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerzője hozzáteszi, hogy Erdogan elnöksége alatt gazdasági és politikai középhatalommá erősödött Törökország. A hatalmas török állam a régió utolsó stabil államainak végvára.

Az ország destabilizációja pusztító hatást gyakorolhatott volna Európára. Törökország ugyanis jelenleg a Közel-Kelet összes konfliktusának utolsó védfala Európa irányába, mert milliónyi, indulni kész migránst lát el a területén, ezért a mi kontinensünk hálás lehet a török választóknak, hogy a baloldali zűrzavar és káosz helyett a kiszámítható stabilitás mellett tették le a voksukat.

Az Alapjogokért Központ szerint a 2023-as Erdogan-győzelem egy kulcsfontosságú pillanatban szavatolhatja azt, hogy az orosz–ukrán háború a további, a nyugati szélsőbaloldal által erőltetett kiterjesztés helyett inkább marad lokális konfliktus. Erdogan, a stabilitás emberének győzelme ezért jó hír minden, az illegális migrációt elutasító és békepárti európai számára – olvasható a bejegyzésben.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bonchida: In memoriam Bánffy Miklós

Következő hír

Az USA és csatlósai harcolnak Oroszország ellen Kelet-Ukrajnában

Related Posts
Total
0
Megosztás