Fegyvereket követel a Zelenszkij-rezsim számára az amerikai sajtó

Óriási a lőszerhiány, nagyon rosszak Ukrajna kilátásai a következő hónapokra. Ha nem érkezik komolyabb segítség a Nyugattól, a nyáron összeomolhat a front. Az amerikai sajtó nem békekötést követel, hanem fegyverszállítást sürget.

A nyugati szövetségesek panaszkodnak, hogy Ukrajna nem ér el katonai sikereket, sőt hátrálni kényszerül, Ukrajna azonban nem tud mást tenni, mert a Nyugat részéről csak üres ígéreteket kapnak, fegyvert, lőszert nem nagyon – írja a The Washington Post.

Az amerikai azzal riogatja olvasóit és a kormányzatot, hogy kifizetődni látszik Vlagyimir Putyin orosz elnök kifárasztásra épülő taktikája, mert ahogy a nyugati fegyverszállítmányok elapadnak, úgy fogy az ukránok harci kedve is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak szerint azért vonakodik elrendelni egy szélesebb körű mozgósítást, mert az nem élvezné a társadalom támogatását – ezt már a brüsszeli Politico is megírta. Pedig friss katonai erőre nagy szüksége lenne az ukrán hadseregnek, mielőtt a nyáron várhatóan megindítják újabb offenzívájukat az oroszok.

Hasonlóképp szükség lenne tüzérségi lövedékekre, mégpedig milliós nagyságrendben – de Nyugatról csak ígéretek érkeznek. Hiába van tele Ukrajna nyugati katonai „szakértőkkel”, sőt „önkéntes” zsoldosokkal, ha nincs muníció, nincs mivel harcolni. Ami az ukránok másik fő kérését, a Patriot légvédelmi rendszereket illeti, Németország ugyan ígért segítséget, de kérdés, hogy ez elegendő lesz-e.

A várható orosz offenzíva célja Ukrajna második legnagyobb városának, Harkovnak az elfoglalása lehet. Az orosz hadsereg rövid távú célja viszont a Donyeckben található Csasziv Jar elfoglalása. Az orosz katonai vezetés állítólag még május 9-e, a Győzelem Napja előtt szeretné bejelenteni a sikert. Csasziv Jar alig néhány kilométerre fekszik a háború eddigi legszörnyűbb vérfürdőjének helyszínétől, Bahmuttól. Stratégiai jelentőségét az adja, hogy a környék legmagasabb pontján található, és elfoglalása utat nyitna Donyeck régió még ukrán kézen lévő városai, például Kramatorszk felé.

Az oroszellenes szankciók nem működtek, az orosz gazdaság talpon maradt, az emberek nem fordultak Putyin ellen, így az megengedheti magának, hogy várjon – összegzik a helyzetet az elemzők. Az ukránokban pedig egyre növekszik a frusztráció, hiszen most már nem a veszteség a kérdés, hanem az, hogy mennyire lesz súlyos. Nyárig össze is omolhat a front.

A vészjósló publikációk és vélemények egyetlen célt szolgálnak: meggyőzni a NATO-t, annak tagországait, hogy újabb és újabb fegyverszállítmányokkal, újabb és újabb milliárdokkal tartsák életben az éppen tíz éve hatalomra juttatott amerikai bábkormányt Kijevben.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ma van a műemlékvédelem világnapja

Következő hír

Az OBI tulajdonosa megrendezte saját halálát és Oroszországba menekült?

Related Posts
Total
0
Megosztás