Felavatták a felújított Szent István-zarándokházat Hargitafürdőn

Ünnepélyes keretek között áldották meg vasárnap a magyar állam támogatásával felújított Szent István-zarándokházat a székelyföldi, Csíkszeredától 15 km-re lévő Hargitafürdőn.

A pálos szerzetesek által működtetett létesítmény csaknem negyven vendég elszállásolására alkalmas. Felújításához a magyar állam 2,2 millió lej értékben (180 millió forint) nyújtott támogatást. A hálaadó szentmisét Kerekes László, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke celebrálta. Az ünnepségen a magyar kormányt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára képviselte. Jelen volt Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke is.

A mise után tartott beszédében Soltész Miklós úgy vélekedett, hogy az államalapító Szent István király a mai magyarok számára is kijelölte az utat. Mind az államszervezésben, mind a keresztény hit támogatásában és óvásában, mind az idegenek tiszteletében, esetleges befogadásában, mind pedig a haza védelmében Szent István tanításai határozzák meg a mai viszonyokat is.

Soltész külön kitért arra, hogy a magyarságnak feladata, kötelessége van más népek felé is. Az MTI szerint azt állította, hogy a magyarok történelmi kibékülése valósult meg a szerbekkel és a szlovákokkal. Sőt szerinte Románia egyes vezetőivel is egyre jobb a kapcsolat. Azt is hozzátette azonban, hogy nem lehet megengedni, hogy „egyesek életidegen ideológiákat erőltessenek ránk, belerángassanak egy újabb háborúba, és egymásnak ugrassanak Kárpát-medencei népeket”.

Az államtitkárnak a szerbekről és szlovákokról mondott szavai sokakban kelthetnek erős kétségeket, a történelmi kibékülésről szóló kijelentése inkább csak állampolitikai, diplomáciai szinten helytálló. A Románia vezetőiről – nevek említése nélkül – mondott méltatása pedig nem lehet egyéb udvariassági gesztusnál, hiszen Magyarország és kormánya ellen agresszív, államilag minimum hallgatólagosan támogatott információs hadviselés folyik Romániában, különösen az orosz–ukrán konfliktus és Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde óta.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egy szép, régi templomot bontanak le Philadelphiában

Következő hír

Magyar kovász

Related Posts
Total
0
Megosztás