Havazás, erős szél várható a Erdély keleti tájain

A moldvai megyékre korlátozta és csütörtökig meghosszabbította szerdán a román Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a korábban kiadott, heves havazásra vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztást.

Az előrejelzés szerint szerda délelőtt 10 órától csütörtök délután 2 óráig sűrű havazásra lehet számítani, és jelentős vastagságú friss hótakaró rakódik le Botoşani, Iaşi és Vaslui megyében, valamint Suceava, Neamţ és Bákó megye alacsonyan fekvő területein. Ugyanakkor óránként 55–75 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekre is számítani lehet, a hófúvások miatt csökken a látótávolság.

A meteorológusok ugyanakkor kiadtak egy elsőfokú figyelmeztetést is, amely Erdély keleti tájaira, a Keleti-Kárpátokra és Moldva túlnyomó részére érvényes csütörtök délután 2 óráig. Ezekben a térségekben havazni fog, és friss hótakaró rakódik le. Ugyanakkor óránként 55–60 kilométeres sebességet elérő széllökésekre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége kis kiterjedésű területen meghaladhatja a 20–25 litert négyzetméterenként.

Az Agerpres által idézett előrejelzés szerint április 8-áig a megszokottnál sokkal hidegebb időre kell számítani országszerte, a hőmérsékleti értékek 8–12 Celsius-fokkal alacsonyabbak a sokéves átlagnál. Az északi országrészben jelentős mennyiségű hó hullhat. A szél hevesen fog fújni, főként az ország déli és keleti részében és a hegyvidéken.

A nyugati részeken, a Partiumban és a Básnágban már szűnőben van az elmúlt két napban tapasztalt erős szélfúvás és lehűlés. Megszűnnek az éjszakai fagyok, és a hét hátralévő részében esőkre lehet számítani. Hétfőre visszatér a tavasz.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Szijjártó Bukarestben járt, de csak barátkozni

Következő hír

Folytatódik a globális véleményterror – már a Felvidéken is

Related Posts
Total
0
Megosztás